Socrii trebuie să înțeleagă că lângă ei s-a născut o nouă familie

A avea grijă de părinți nu înseamnă a sta nas în nas cu părinții toată ziua. Înseamnă să mai stai și cu bărbată-tău. Ca părinte, trebuie să ai decența și răbdarea să înțelegi că copilul s-a făcut mare și că decide și că se sfătuiește cu bărbată-su. 

Sunt singură la părinți. Îmi este teamă că dacă o să mă căsătoresc cu un băiat din alt județ, părinții vor rămâne singuri. Cum să scap de această teamă?

Domnule, vă pot spune din experiență proprie. Soția mea chiar e singură la părinți. Tare greu mi-a dat-o tata socru. Nu vreți să știți cum e să iei fata unui tată și unica lui fată să i-o iei și s-o vadă în brațele tale. E o senzație greu de descris! Oricum am și eu emoții, pentru că eu am trei fete. „Ai râs tu de tata socru când era emoționat și plângea când i-ai luat fata. Stai să te văd pe tine!” O să zică fiică-mea: „Tati, știi ceva? Stai să-l întreb pe soțul meu și după aia mai... ” Cred că o să mi se facă rău, și o să-i zic: „Măi, dar bărbată-tu te-a șters la fund când erai mică? Sau eu te-am șters la fund? Pe mine trebuie să mă întrebi, nu pe ăla!”. Glumesc, nu se pune problema așa! Dacă ai un pic de înțelepciune ca părinte, vei înțelege cuvântul atât de frumos exprimat de Scriptură: „Și va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa. Se va căsători cu femeia lui și vor fi amândoi un trup. Și ceea ce Dumnezeu a unit, omul să nu despartă.”.

La nuntă, eu pun părinții în spatele mirilor și le zic: „Fiecare părinte în spatele copilului lui” și amândoi se înființează și parcă-l sprijină așa, din spate. Și după ce se întâmplă nunta, le spun așa: „Dragi părinți, vă dau o veste proastă! Nu mai aveți copii!”. Ăștia rămân blocați și zic: „Cum nu mai avem copii?” Zic: „Da! Vă prezint noii lor părinți. Mami și tati: nașul și nașa.”. Și ei zic: „Bine, dar totuși eu sunt părintele lor, eu sunt... .”. „Nu! Voi nu mai aveți dreptul să-i sfătuiți pentru că sunteți părtinitori. O să țineți cu fiica sau cu fiul dumneavoastră. De aceea i-am predat nașilor.” „Bine, și noi ce suntem?” „Ghiciți ce veți fi? Bunici! Stați liniștiți, că aveți treabă! Ia să vedeți. Curând! Nouă luni pe ceas, atât durează.”

A avea grijă de părinți nu înseamnă a sta nas în nas cu părinții toată ziua. Înseamnă să mai stai și cu bărbată-tău. Sau dacă grija e atât de mare și părinții sunt perfect înțelegători – eu așa am făcut – am luat socrii în casa noastră și am viețuit cu ei. Eu m-am înțeles foarte bine cu ei. Nu știu cum ei cu mine, dar eu cu ei m-am înțeles foarte bine! Și cred că e un lucru benefic. Dar am înțeles perfect lucrul acesta. O au doar pe ea. Cred că le e foarte greu. Înțeleg psihologia părinților care au un singur copil. Înțeleg perfect lucrul acesta. Dacă chiar vrei să faci un lucru bun, ia-i cu tine! Zici: „Bă bărbate, uite care-i treaba! Ghici? Ți-aduc un cadou! O să stai cu soacră-ta.”. Unii spun: „Nu, nu, nu!”.

În România există concepția asta: copiii singuri, părinții singuri. Sincer eu nu prea sunt de acord cu ea. Îmi place foarte mult familia mangustelor. Le-ați văzut la Animal planet? Stau toți grămadă într-o gaură. Au creșă acolo, au vânători. Toți stau acolo: mami, copii, toți. Mangustele alea, suricatele, au alea care fac așa de se uită în toate părțile, știți? Domnule, animalele pot face asta. Noi suntem absurzi să nu putem locui cu părinții noștri! Bine, și ăștia uneori sar calul și nu înțeleg că lângă ei s-a născut o nouă familie. „Măi copile!”... Cum să zici așa, când „copila aia” doarme cu bărbată-su?

Sigur că trebuie, ca părinte, să ai decența și răbdarea să înțelegi că copilul s-a făcut mare și că decide și că se sfătuiește cu bărbată-su. Și că după ce se sfătuiește cu bărbată-su seara în pat, ea se așează – că au și o delicatețe superbă nevestele – se așază cu capul pe pieptul lui și-ncepe să îi toarcă. Păi cum să n-o asculți? Cum să nu iei decizii? Și mama nu înțelege de ce n-o ascult pe ea. Păi uite de ce nu!

De asta cred că trebuie să existe decență de ambele părți și ginerele trebuie să înțeleagă puțin că, măi, totuși, e singură la părinți! E o durere mare pentru ei dintr-odată să se trezească singuri și inutili. Face bine la mântuire statul împreună, să știți! Dacă vrei să te despătimești repede, musai trebuie să stați împreună cu socrii.

(Fragment din Conferința „Carieră și familie. Cum găsim echilibrul între viața de familie și cea personală” susținută de către părintele Visarion Alexa la Iași în Aula Magna „Mihai Eminescu” în data de 13 decembrie 2019. Puteți urmări înregistrarea completă a conferinței aici.)

De la același autor

Ultimele din categorie