Arhimandritul Dometie Manolache

Arhimandritul Dometie Manolache

Arhimandritul Dometie Manolache

(1924 - 1975)

Arhimandritul Dometie Manolache a fost un mare părinte duhovnicesc român al secolului XX, duhovnic la Mănăstirea Râmeț și preot misionar jertfitor în satele mocanilor din Munții Apuseni.

S-a născut în data de 13 octombrie 1924, în satul Mărculești, Buzău. A absolvit Seminarul Teologic din Buzău în 1945 și Institutul Teologic din București în 1949.

În 1949 a intrat în monahism la Mănăstirea Prislop, primind și hirotonia întru diacon, apoi preot, iar anul următor a fost numit stareț. Între 1952-1957 a fost director de studii și profesor la școlile monahale de la Ciolanu, Rătești și Barbu.

În 1959 a fost numit duhovnic Mănăstirea Râmeț.

A trecut la Domnul în ziua de 6 iulie 1975.

  • Viața Arhimandritului Dometie Manolache

    Arhimandritul Dometie Manolache (15 octombrie 1924 – 6 iulie 1975) a fost un mare părinte duhovnicesc român al secolului XX, duhovnic la Mănăstirea Râmeț și preot misionar jertfitor în satele mocanilor din Munții Apuseni. A fost, aşa cum afirma Părintele Dumitru Stăniloae, „un erou al credinţei, un suflet de mare sfinţenie şi puritate”.

Arhimandritul Placide Deseille

Părintele Placide Deseille a fost unul dintre cei mai importanți părinți duhovnici și teologi ortodocși francezi contemporani.