Prof. univ. dr. Gheorghe Iacob

Prof. univ. dr. Gheorghe Iacob

Prof. univ. dr. Gheorghe Iacob

Gheorghe Iacob (n. 1953) este profesor de Istorie contemporană la Universitatea „A. I. Cuza” din Iași, cea mai veche instituție academică din România. Face parte din colegiul redacțional al publicației „Revista de Științe Politice și Relații Internaționale”, editată de Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, și este membru în International Advisory Board al „Eastern Journal of European Studies”. Cercetările sale au fost îndreptate spre analiza fenomenului modernității întârziate, mai ales asupra modului în care societatea românească, aflată la periferia civilizației din Europa occidentală, a adoptat sistemul modern sub raport politic, economic sau educațional. Dintre lucrările de autor semnificative pot fi menționate „Modernizare...

+  vezi mai mult

Gheorghe Iacob (n. 1953) este profesor de Istorie contemporană la Universitatea „A. I. Cuza” din Iași, cea mai veche instituție academică din România. Face parte din colegiul redacțional al publicației „Revista de Științe Politice și Relații Internaționale”, editată de Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, și este membru în International Advisory Board al „Eastern Journal of European Studies”. Cercetările sale au fost îndreptate spre analiza fenomenului modernității întârziate, mai ales asupra modului în care societatea românească, aflată la periferia civilizației din Europa occidentală, a adoptat sistemul modern sub raport politic, economic sau educațional. Dintre lucrările de autor semnificative pot fi menționate „Modernizare – Europenism. România de la Cuza Vodă la Carol al II-lea” (1995); „Universitatea din Iași la 150 de ani / The University of Iași – 150 years” (2013); „România în epoca modernizării” (1859-1939). „Towards a Modern Romania” (2013, carte distinsă cu Premiul Academiei Române) și „Rumänien in der Epoche der Modernisierung” (1859-1939), (lansată la Târgul international de carte de la Leipzig, 15-18 martie 2018).

A coordonat volumele: „Universitatea din Iași. De la modelul francez la sistemul Bologna” (2007); „Iași – memoria unei capitale” (2008) și „Istoria Universității din Iași” (2010; ediția a II-a în 2014). Este secretar științific al volumului VII din „Istoria românilor”, apărut sub egida Academiei Române în anul 2003 (ediția a II-a, revăzută și adăugită, în 2014, la care a fost unul dintre coordonatori), și coautor la sintezele „Istoria României” (2004) și „History of Romania. Compendium” (2006).

Printre distincțiile obținute de-a lungul carierei se numără cea de profesor emeritus al Universității „Al. I. Cuza” din Iași (octombrie 2018) și cea de cetățean de onoare al Municipiului Iași (august 2018).

-  vezi mai puțin

Părintele Proclu Nicău

Părintele Proclu Nicău, pe numele de botez Gheorghe, s-a născut pe data de 13 noiembrie 1928, în satul Mitocu Bălan, județul Neamț. A fost...