Tinerețea este o perioadă de viață extraordinar de importantă și are nevoie de o direcție spirituală și una socială

Momentul acesta al vostru, perioada aceasta de viață este extraordinar de importantă. Nu vă bateți joc de ea, nu risipiți timpul, energia în tot felul de lucruri inutile. Stați de vorbă cu părinții, vorbiți despre ce aveți de gând să faceți. Avem nevoie de un proiect de viață socială, să știm ce avem de făcut în lumea asta și un proiect de viață spirituală, pentru că fără viața spirituală o să vă pască o viață cenușie.

Este foarte important să vă setați niște așteptări împreună cu părinții, împreună cu duhovnicul dumneavoastră, împreună cu cei dragi din jurul vostru. Să vă setați niște așteptări de la viață, pentru că dacă nu vă setați niște așteptări să știți că veți intra într-o stare cenușie. Este foarte important să faceți aceasta!

Din păcate sistemul de învățământ din România și stilul nostru de viață românesc ne fac candidații perfecți pentru analfabetismul funcțional. De aceea este important să avem o direcție spirituală, dar și una socială. E important să știm în cine credem și care e viața noastră interioară și să avem un proiect de viață personal. E o mare problemă asta, că nu știm ce să facem și asta se manifestă și în plan social și în plan spiritual. O să terminați facultăți, o să terminați licee și nici atunci n-o să știți ce să faceți și-o să ajungeți prim-miniștri. Și-o să dați legi pentru mine ca să trăiesc prost.

De aceea spun că momentul acesta al vostru, perioada aceasta de viață este extraordinar de importantă. Nu vă bateți joc de ea, nu risipiți timpul, energia în tot felul de lucruri inutile. Nu încercați să-i convingeți pe cei din jurul vostru de chestiuni. Mai degrabă stați de vorbă cu un om profesionist, cu un profesor, cu un preot, cu un coleg mai mare. Stați de vorbă cu părinții, vorbiți despre ce aveți de gând să faceți. Avem nevoie de un proiect de viață socială, să știm ce avem de făcut în lumea asta și un proiect de viață spirituală, pentru că fără viața spirituală o să vă pască viața cenușie despre care vă vorbeam.

(Fragment din „Curs de supraviețuire urbană” – Părintele Visarion Alexa, Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Moldova, Iași 2019. Puteți urmări înregistrarea completă aici.)

De la același autor

Ultimele din categorie