Toate stările care sunt un dezastru pentru sufletul unui tânăr au o rezolvare: duhovnic, părinți, mentor

Vă rog din suflet, vreau să țineți minte! Nu vă jucați cu viața, o să vă coste! Am văzut atâtea cazuri de tineri. Nu vă jucați cu viața! Dacă vreți să nu ajungeți pacienți de psihiatrie depuneți tot efortul ca să nu ajungeți acolo. Dacă nu puteți dormi, dacă aveți atacuri de panică înaintea examenelor, înaintea situațiilor mai grele, dacă aveți o stare interioară foarte tristă care nu trece cu nimic, astea sunt semnele că am putea fi viitorii pacienți de psihiatrie. De aceea vă spun că trebuie să începeți în viața dumneavoastră un program spiritual. Este musai!

Cauzele depresiei stau în lipsa de viață spirituală. Deci, un om care nu se roagă, nu are clipe de liniște, care rostește rugăciuni turuite și chinuite. Dacă ajungi să-ți fie silă să te rogi sau să te plictisești când te rogi, să știți că aia este rugăciune furată, așa o numesc Sfinții bisericii. O rugăciune care nu are niciun rost în viața ta, n-are nicio lucrare și atunci un tânăr care nu lucrează cu viața lui interioară, nu ascultă muzică complexă, nu consumă artă, nu se roagă și nu are viață spirituală este un candidat perfect la depresie. 

Programul de viață duhovnicească trebuie să fie puțin dimineața, puțin seara. În timpul zilei, din când în când, ziceți o rugăciune superbă pe care eu o ador: „Of,  Doamne!”. Suficient! Dacă ziceți doar „of”, e jale! Aia e deznădejde! Dar dacă ziceți „Of, Doamne!”, e minunat! E o rugăciune minunată! Fraților, prezența, inima voastră dacă o țineți aproape de Dumnezeu scurt, ca niște sulițe pe care le arunci așa spre cer. În vechime așa se numea rugăciunea aceasta scurtă: „rugăciunea suliță” pe care o iei și o arunci. „Doamne ajută-mă!”, „Of Doamne!”, „Doamne miluiește-mă!”, „Slavă Ție, Dumnezeul nostru, slavă Ție!”. Știți cât de mult construiesc aceste cuvinte interiorul nostru? Știți cât de mult ajută sufletul nostru să se liniștească?

Ați văzut că mai nou americanii și europenii introduc în școală pe care dumneavoastră nu prea îl cunoașteți, aflați acum: mindfulness. Ați auzit de așa ceva? E o practică foarte bizară. În ce sens? Stresul e cea mai mare povară pe care un om o poate suferi în zilele noastre. Din stres vin toate bolile. Și ca să nu te mai stresezi începând din timpul grădiniței sau a școlii începi să practici ore de meditație. Sunt introduse în programa școlară. Veniți cu toții într-o sală, vă așezați frumos pe scăunelele voastre, închideți ochii, puneți mâinile pe masă și începeți să respirați rar și se zice: gândește-te la ceva ce ți-ar face ție bine! O plajă, o pădure cu palmieri, cântec de păsărele și începi să scazi ritmul respirației tale. Liniștirea minții, dar noi creștinii știm că este doar o amăgire. La un moment dat acest fel de a liniști mintea se va epuiza. Nu te va mai motiva. Singurul care aduce pacea minții este Dumnezeu! Și în loc să te gândești la plaje însorite și în loc să respiri nu știu cum și să faci nu știu ce, mai bine zici: „Doamne miluiește-mă!” liniștit, cum făcea Iisus.

Vă rog din suflet, vreau să țineți minte! Nu vă jucați cu viața, o să vă coste! Am văzut atâtea cazuri de tineri. Nu vă jucați cu viața! Dacă vreți să nu ajungeți pacienți de psihiatrie depuneți tot efortul ca să nu ajungeți acolo. Dacă nu puteți dormi, dacă aveți atacuri de panică înaintea examenelor, înaintea situațiilor mai grele, dacă aveți o stare interioară foarte tristă care nu trece cu nimic, astea sunt semnele că am putea fi viitorii pacienți de psihiatrie. Nu e ceva greșit, rău și urât, adică nu e ceva rușinos să fii pacient de psihiatrie, dar e greu!

De aceea vă spun că trebuie să începeți în viața dumneavoastră un program spiritual. Este musai! Principalul tratament pentru stările de anxietate: părintele duhovnic al dumneavoastră – atenție, să fie mai blând decât mama – apoi, părinții. Apoi, alegeți-vă un profesor din cei de la școală. Eu îmi aduc aminte de proful meu de limba și literatura română, domnul Cozma, îmbrăcat în negru cu șosete galbene. Superb! A fost copleșitor pentru mine! Șosetele alea m-au făcut să învăț la română. Alegeți-vă un profesor și faceți-l mentorul dumneavoastră. O să vedeți că toate stările acestea care sunt un dezastru pentru interiorul unui tânăr vor avea o rezolvare. Deci: duhovnic, părinți, profesor!

(Fragment din „Curs de supraviețuire urbană” – Părintele Visarion Alexa, Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Moldova, Iași 2019. Puteți urmări înregistrarea completă aici.)

De la același autor

Ultimele din categorie