Un copil echilibrat are nevoie de rădăcini sănătoase și aripi puternice

Ar trebui puțin să ne reîntoarcem la originile și la rădăcinile noastre și să vedem că sănătatea psihică a poporului ăstuia n-a stat în psihologi și în psihiatri. A stat în viața pe pământ, a stat în viața în casa bunicilor, a stat în biserică, în duhovnic. Cum vrei să se întâmple lucrurile spre sănătate dacă omul în fiecare zi își fracturează spiritul, sufletul? Dacă vrei să-ți ții copilul cu rădăcini sănătoase, trebuie să aibă bunici, trebuie să aibă o casă pe pământ unde să meargă în vacanțe măcar, trebuie să aibă biserică, activitate spirituală, să cânte, să picteze, să citească, să învețe, să se joace.

Un aspect important este partea spirituală în dezvoltarea copiilor noștri. Dacă vrei să-ți ții copilul cu rădăcini sănătoase, trebuie să aibă bunici, trebuie să aibă o casă pe pământ unde să meargă în vacanțe măcar, trebuie să aibă biserică, activitate spirituală, să cânte, să picteze, să citească, să învețe, să se joace. Tot vorba lui Creangă, zice: „Popa îi făcut să citească, boul să tragă și copilul să se joace.”. Dacă îi iei asta copilului tău, ce mai rămâne din viața unui copil, din copilărie? De asta zic că e o inflație de parenting, nu prea știi cum să o apuci, dar eu zic că românul cel puțin, are o tradiție a copilăriei: casa bunicilor, mâncarea bunicilor, poveștile bunicilor, care sunt de neprețuit. Ele de fapt creează structura sufletească a unui viitor adult, da? Un copil fără poveștile bunicilor și fără casa bunicilor și fără dragostea bunicilor – care uneori e mai mare decât dragostea părinților, adică nu e așa restrictivă cum e dragostea părinților – un astfel de copil nu cred că se poate dezvolta firesc, normal. Oricât parenting i-ai face, oricâtă devoțiune și grijă i-ai arăta, lui îi lipsește ceva.

Dar acum și bunicii trăiesc la oraș. Ce facem?

Da, trăiesc la oraș, își fac lifting, implanturi, bunici moderne, bunica cu părul mov. Eu o știu pe bunica mea când își spăla părul capului, își punea o covată cu apă pe cerdacul casei și își despletea codițele pe care și le ținea împletite pe cap și își lăsa părul alb să curgă pe umeri. Mie mi se părea că e o zână coborâtă din cer. Așa mi se părea că arată Maica Domnului sau Cuvioasa Parascheva. Ziceam: „Uite așa arată, ca bunica mea”. Și chipul ei, chiar și-acum în momente în care poate sunt așa tulburat de viață sau de anumite situații, amintirea chipului ei de-o frumusețe nepământeană aproape, să știți că mă liniștește foarte mult. E o ancoră sufletească pentru mine, e un echilibru sufletesc.

Nu mai avem bunici de felul acesta. Bunicii noștri acuma sunt hipermoderni, adică stau pe facebook, e treabă grea cu bunicii acum... Dar totuși cred că ar trebui puțin să ne reîntoarcem la originile și la rădăcinile noastre și să vedem că sănătatea psihică a poporului ăstuia n-a stat în psihologi și în psihiatri. A stat în viața pe pământ, a stat în viața în casa bunicilor, a stat în biserică, în duhovnic. Cum vrei să se întâmple lucrurile spre sănătate dacă omul în fiecare zi își fracturează spiritul, sufletul? În fiecare zi.

Și uitați-vă, toate metodele astea de parenting de acum sunt inspirate din tradiții și filozofii orientale, de descoperirea sinelui din lumea budhistă și emanciparea sinelui și cultivarea sinelui a devenit laitmotivul  cursurilor de parenting. Trebuie să-l ajuți pe copil să-și potențeze sinele. Păi în creștinism e reversul, adică în creștinism noi dorim ca sinele nostru să nu fie în prim-plan pentru că poate deveni dictatorial, egoist, narcisist și atunci sigur că toate atitudinile astea pot deranja pe cei din jurul nostru și mai mult decât atât nu Îl mai lasă nici pe Dumnezeu să se așeze în tine, nu? Și atunci uitați-vă că majoritatea cursurilor de parenting se sprijină pe astfel de teorii, ca încă de mic copilul este învățat să-și emancipeze sinele, sinele în detrimentul celorlalți, să-l înveți să fie primul, să fie cel mai bun, cel mai competent în așa fel încât ajunge mai târziu când se maturizează să calce pe ceilalți ca să poată să-și împlinească scopurile.

(Fragment din interviul cu pr. Visarion Alexa – Despre educația copiilor, cu părintele Visarion Alexa: „Bătaia nu e ruptă din Rai!”. Puteți viziona interviul complet aici)

De la același autor

Ultimele din categorie