Neguțătoriți cu acele virtuți care vă dau cel mai mare câștig

Dacă, de pildă, rugăciunea și privegherea vă dau mai mult har, rugați-vă și privegheați. Dacă vă dă mai mult har postul, postiți. Dacă milostenia vă dă mai mult har, atunci dați milostenie.

Neguțătoriți cu acele virtuți care vă dau cel mai mare câștig. Strângeți capital din câștigurile binecuvântate ale Sfântul Har și depuneți-le la banca veșnică, care vă va aduce pentru fiecare rublă duhovnicească dobândă nu de 4 sau 6%, ci de 100%, și de nenumărate ori mai mult.

Dacă, de pildă, rugăciunea și privegherea vă dau mai mult har, rugați-vă și privegheați. Dacă vă dă mai mult har postul, postiți. Dacă milostenia vă dă mai mult har, atunci dați milostenie. La fel, gândiți-vă pentru fiecare altă virtute care se face întru Hristos.

Așa să neguțătoriți duhovnicește cu virtuțile. Și după ce dobândiți în felul aceasta harul Sfântului Duh, să-l împărțiți tututor celor ce au nevoie de el, luând exemplul de la lumânarea aprinsă. Aceasta, deși arde cu lumină pământească, aprinde de la ea și alte lumânări, luminează și alte locuri, fără ca lumina ei să se micșoreze. Dacă se întâmplă așa cu lumina pământească, atunci ce să spunem despre lumina harului Preasfântului Duh al lui Dumnezeu?

(Un serafim printre oameni – Sfântul Serafim de Sarov, traducere de Cristian Spătărelu, Editura Egumeniţa, 2005)

De la același autor

Ultimele din categorie