„Nevinovăţia şi entuziasmul au făcut să dăinuiască peste veacuri credinţa“

Interviu

„Nevinovăţia şi entuziasmul au făcut să dăinuiască peste veacuri credinţa“

    • „Nevinovăţia şi entuziasmul au făcut să dăinuiască peste veacuri credinţa“
      650 de tineri participă la Adunarea Tinerilor Creştini Ortodocşi din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei

      650 de tineri participă la Adunarea Tinerilor Creştini Ortodocşi din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei

    • „Nevinovăţia şi entuziasmul au făcut să dăinuiască peste veacuri credinţa“
      PS Siluan a oficiat ieri Sfânta Liturghie pe un podium amenajat la Nemţişor

      PS Siluan a oficiat ieri Sfânta Liturghie pe un podium amenajat la Nemţişor

    • „Nevinovăţia şi entuziasmul au făcut să dăinuiască peste veacuri credinţa“
      PS Siluan, Episcopul Episcopiei Române Ortodoxe a Italiei

      PS Siluan, Episcopul Episcopiei Române Ortodoxe a Italiei

La Nemţişor, în vecinătatea Mănăstirii Neamţ şi a Schitului Icoana Nouă, a început joi, 26 iulie, programul Adunării Tinerilor Creştini Ortodocşi din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Invitat la adunare, Preasfinţitul Siluan, Episcopul Episcopiei Române Ortodoxe a Italiei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit, ieri-dimineaţă, Sfânta Liturghie. Cu acest prilej, Preasfinţitul Siluan ne-a acordat un interviu în care a făcut referire la ideile pe care a ţinut să le transmită tinerilor din tabără.

Preasfinţite Părinte Siluan, vă rugăm să ne spuneţi câteva cuvinte despre mesajul pe care l-aţi transmis tinerilor prezenţi la Nemţişor după Sfânta Liturghie oficiată azi (ieri, n.red.), în ziua pomenirii Sfântului Pantelimon.

Evanghelia de la Ioan, care a fost citită cu ocazia prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, începe în felul acesta: „Poruncă nouă dau vouă: Să vă iubiţi unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, aşa şi voi să vă iubiţi unul pe altul“ (Ioan13, 34). Am mers pe acest gând pentru că e vorba de temelia a tot ceea ce înseamnă iubire. Tema pe marginea căreia discută tinerii la această întâlnire este „Cui şi cum dăruim dragostea noastră? Iubirea - şansă, binecuvântare şi limite“. Temelia iubirii faţă de Dumnezeu şi a unuia faţă de altul devine criteriul pentru orice fel de iubire pe care o trăieşte fiecare om. Omul este chipul lui Dumnezeu, iar Cel Preaînalt este iubirea. Fiecare dintre cei care trăiesc în perspectiva aceasta se aseamănă cu Dumnezeu şi devine el însuşi iubire dacă păzeşte această poruncă. Copiii nu ştiu multă teologie, însă îşi iubesc părinţii în mod firesc. Această iubire se extinde la fraţi şi surori, la aproapele şi la cei pe care îi întâlnesc la şcoală. Domnul ne spune că trebuie să iubim pe vrăjmaşi: „Iubiţi pe vrăjmaşii voştri“ (Matei 5, 44). De asemenea, Sfântul Apostol Pavel ne spune că Hristos ne-a iubit pe noi când „eram încă păcătoşi“: „Dar Dumnezeu Îşi arată dragostea Lui faţă de noi prin aceea că, pentru noi, Hristos a murit când noi eram încă păcătoşi“ (Romani 5, 8).

Preasfinţia Voastră, cât de important credeţi că este ca tinerii să se întâlnească în jurul credinţei şi să-şi împărtăşească gândurile şi temerile, aşa cum se întâmplă la Nemţişor?

Întâlnirea este un lucru foarte bun pentru că „eclesia“, care se traduce în româneşte „biserică“, înseamnă de fapt „adunare“. Adunarea în jurul valorilor fundamentale este temelia Bisericii. Noi ne întâlnim în jurul credinţei şi devenim Biserică. Noi suntem Biserică în jurul credinţei în Iisus Hristos pe care Îl mărturisim ca Domn şi Dumnezeu, închinându-ne Lui şi Sfintei Treimi. În acelaşi timp, noi ne închinăm în jurul învăţăturii şi tradiţiei Bisericii. Orice adunare, care are la temelie învăţătura adevărată şi fundamentele credinţei, este binevenită pentru copii şi tineri. Este important ca ei să trăiască această experienţă într-o astfel de tabără. Este important faptul că la începutul fiecărei zile din programul acestei adunări se află Sfânta Liturghie.

Care a fost sentimentul Preasfinţiei Voastre, slujind în mijlocul tinerilor, în natură, în preajma Mănăstirii Neamţ?

Între tineri şi copii mă simt de fiecare dată tânăr, întrucât redescopăr în ei acea nevinovăţie şi acel entuziasm pe care l-am avut şi nădăjduiesc să-l am în continuare. Acestea au fost secretele biruinţei credinţei peste veacuri: nevinovăţia şi entuziasmul. Nevinovăţia şi entuziasmul au făcut să dăinuiască peste veacuri credinţa. Slujirea în aer liber nu este străină de noi. La sediul episcopiei noastre, în perioada verii până spre toamnă, se slujeşte mai degrabă în parcul episcopiei decât în biserică, întrucât spaţiul este prea mic pentru cei care participă la Sfânta Liturghie. Avem astfel posibilitatea să intrăm în comuniune cu „liturghia cosmică“ de care vorbeşte Sfântul Maxim Mărturisitorul, adică să trăim în realitatea împreună slujitoare. Toată natura participă în felul ei de făptură necuvântătoare, dar nu indiferentă şi inertă. Astfel, natura se sfinţeşte sau „împreună suferă“, cum spune Sfântul Apostol Pavel: „Suferă împreună cu mine, ca un bun ostaş al lui Hristos Iisus“ (Timotei 2, 3).

Preasfinţite Părinte Siluan, ce trebuie să pună tinerii la temelia construcţiei lor spirituale pentru a face faţă timpurilor dificile în care trăiesc?

Este foarte important să înţelegem că trebuie să avem grijă de temelia pe care a aşezat-o Hristos în noi prin Botez. Pe această temelie trebuie să construim cu mijloacele şi principiile pe care Domnul Hristos le-a lăsat. Aici mă refer la temelia dragostei faţă de Dumnezeu şi faţă de cel de lângă noi, şi la temelia jertfelniciei. Dragostea lui Dumnezeu este jertfelnică. Dumnezeu caută mereu la celălalt şi nu la Sine. Boala veacului acestuia este egocentrismul, egoismul şi indiferenţa. Putem să ne ferim de virusul egoismului şi egocentrismului, care caracterizează societatea în care trăim, prin păstrarea dragostei faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele.

Încă două zile de rugăciune şi sesiuni de lucru

Adunarea Tinerilor Creştini Ortodocşi din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei se desfăşoară la Nemţişor, în perioada 26-29 iulie 2012, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Astăzi, Înalt Preasfinţia Sa va săvârşi Sfânta Liturghie în mijlocul tinerilor, iar la final va adresa un cuvânt de învăţătură. Mâine dimineaţă, Sfânta Liturghie va fi oficiată de IPS Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord. Adunarea Tinerilor Creştini Ortodocşi din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei este organizată la Nemţişor pentru al treilea an consecutiv şi adună tineri din Moldova, dar şi din alte regiuni ale ţării şi de peste hotare. Participanţii sunt implicaţi în sesiunile de lucru, activităţi sportive şi pelerinaje la aşezările monahale din apropierea Mănăstirii Neamţ.