Pelerinaj în Israel, Iordania şi Muntele Sinai

Documentar

Pelerinaj în Israel, Iordania şi Muntele Sinai

    • Pelerinaj în Israel, Iordania şi Muntele Sinai
      Pelerinaj în Israel, Iordania şi Muntele Sinai

      Pelerinaj în Israel, Iordania şi Muntele Sinai

    • Pelerinaj în Israel, Iordania şi Muntele Sinai
      Pelerinaj în Israel, Iordania şi Muntele Sinai

      Pelerinaj în Israel, Iordania şi Muntele Sinai

Centrul de Pelerinaj „Sf. Parascheva“ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei organizează, în perioada 16-25 martie, un pelerinaj de 10 zile în Israel, Iordania şi Muntele Sinai. Pelerinii vor merge pe urmele Mântuitorului Iisus Hristos şi al sfinţilor preaiubiţi, în locuri binecunoscute din Biblie, precum: Nazaret, Betleem, Ierusalim, Muntele Măslinilor, Muntele Sinai, Valea Iordanului, Hozeva, Capernaum, Muntele Fericirilor ş.a.

Centrul de Pelerinaj „Sfânta Parascheva“ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei organizează în acest an mai multe pelerinaje în Israel, oferta fiind diversificată prin oferirea de noi programe care includ Israel^Sinai, Israel^Iordania, Israel^Sinai^Iordania şi Israel^Egiptul creştin. „Tarifele se diferenţiază în funcţie de disponibilităţile de cazare şi de variantele de pelerinaj, astfel: 990 de euro pentru Israel^Sinai^Petra; 680 de euro Israel standard, cu cazare în Betleem, Israel standard cu cazare în Ierusalim la tariful de 750 de euro şi 890 de euro pentru Israel^Sinai în perioada Sf. Paşti“, ne-a declarat diac. Cristian Constantin Ivan - economist şi coordonator de pelerinaje în Israel în cadrul Centrului de Pelerinaj.

În perioada 16-25 martie este organizat pelerinajul în Israel, Iordania şi Muntele Sinai, 10 zile/9 nopţi la preţul de 990 de euro.

În acest tarif sunt incluse transportul cu avionul pe ruta Bucureşti - Tel Aviv - Bucureşti, taxele de aeroport, asistenţă în aeroport la sosire şi plecare, 9 nopţi de cazare la hotel de 3 sau 4 stele în camere duble, cu aer condiţionat, baie, telefon, televizor. De asemenea, pelerinii beneficiază de două mese pe zi, preot însoţitor, ghid local vorbitor de limbă română, transport cu autocarul. Tot în acest preţ sunt incluse şi taxele de intrare la obiectivele din program, taxa israeliană de trecere prin vamă în Iordania şi taxe de viză pentru Iordania şi Sinai.

Potrivit reprezentanţilor Centrului de Pelerinaj, nu sunt incluse în preţ cheltuielile personale; masa de prânz, asigurarea medicală şi aşa-numitele tips-uri de 25 de euro în Israel, 10 euro în Iordania şi 10 euro în Sinai. Opţional, pelerinii vor putea merge noaptea la Sf. Mormânt - 5 euro/pers./ieşire, la Mănăstirea „Sf. Sava“ - 5 euro/persoană şi plimbare cu vaporul pe Marea Galileei - 10 euro/persoană.

Trei ţări şi patru mări

Prima oprire a pelerinilor în Ţara Sfântă va fi oraşul Haifa, port la Marea Mediterană, aflat într-un mare golf la poalele Muntelui Carmel. Vor fi vizitate grădinile terasate Bahai - privire din exterior şi Biserica Steaua Mării, ce are altarul ridicat deasupra peşterii Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul.

În cea de-a doua zi se va merge în oraşul Nazaret, unde vor fi vizitate biserica greacă ortodoxă situată în preajma Izvorului Maicii Domnului, Biserica „Buna Vestire“ a Maicii Domnului, construită pe locul casei Maicii Domnului şi a Dreptului Iosif. Urmează Cana Galileei, Muntele Fericirilor şi Capernaum, iar opţional se va face o plimbare cu vaporul pe Marea Galileei.

Muntele Tabor, muntele Schimbării la Faţă al Mântuitorului Hristos, Amman, Madaba - oraşul mozaicurilor -, Biserica ortodoxă „Sf. Gheorghe“, unde se află un mare mozaic cu cea mai veche hartă a Ţării Sfinte, cu centrul la Ierusalim, iar muntele Nebo, de unde Moise a văzut Pământul Făgăduinţei, va încheia pelerinajul credincioşilor din a treia zi.

„În a patra zi se va face deplasarea spre Petra - capitala Nabateenilor, apoi ne vom îndrepta spre sudul Iordaniei, spre oraşul Arava şi traversăm graniţa în Israel, în oraşul Eilat. Se va merge mai departe, spre graniţa cu Egipt - Peninsula Sinai, trecem graniţa şi ne îndreptăm spre Mănăstirea «Sf. Ecaterina» şi Muntele Sinai, munte de pe care Moise a primit Tablele Legii Vechiului Testament, aici urmând să urcăm în cea de-a cincea zi de pelerinaj“, ne dezvăluie reprezentanţii Centrului de Pelerinaj „Sf. Parascheva“ al MMB.

Va fi vizitată Mănăstirea „Sf. Ecaterina“, leagăn al Ortodoxiei Răsăritene, cu moaştele Sf. Mare Muceniţe Ecaterina, muzeul şi osuarul, după care pelerinii se vor îndrepta spre Taba, localitatea de frontieră cu Israel. Urmează o scurtă oprire la Marea Roşie, în oraşul Eilat, şi la Marea Moartă, în staţiunea Ein Bokek.

În a şasea zi se va face deplasarea spre Betleem, unde se va vizita Biserica „Naşterea Domnului“, Biserica „Sf. Ecaterina“ şi M-rea „Sf. Teodosie“, iar opţional se poate continua pelerinajul în deşert, cu microbuze arabe, până la Mănăstirea „Sf. Sava“. Ierusalim, aşezământul românesc de la Ierusalim, Valea Iordanului, cu locul adevărat al Botezului Mântuitorului nostru Iisus Hristos, M-rea „Sf. Gherasim“ de la Iordan, Ierihon - cel mai vechi oraş din lume, Muntele Ispitirii, aşezământul românesc din oraşul Ierihon şi biserica greacă ortodoxă unde se află sicomorul lui Zaheu Vameşul sunt alte obiective ce vor fi vizitate în cadrul acestui pelerinaj. Credincioşii se vor îndrepta în a şaptea zi şi spre Hozeva, la M-rea „Sf. Gheorghe“, unde se vor închina la moaştele Sf. Ioan Iacob de la Neamţ (Hozevitul).

Pelerinii vor mai merge la Muntele Măslinilor, Scăldătoarea Vitezda, se parcurge Drumul Crucii, cu cele 14 opriri, Golgota şi Sfântul Mormânt şi paraclisele din jur, Muntele Sion, Zidul Plângerii. „Opţional, noaptea la ora 01:00 ne vom deplasa spre Biserica Sf. Mormânt, pentru a participa la Sf. Liturghie oficiată în limba greacă“, informează organizatorii.

În cele din urmă, se va poposi în localitatea Ein Karem, patria Sf. Ioan Botezătorul, la biserica ridicată pe locul casei Sf. Ioan Botezătorul, localitatea Lida, cu Biserica „Sf. Gheorghe“ care adăposteşte mormântul Sf. Mucenic Gheorghe, pelerinajul sfârşindu-se la biserica Mănăstirii „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din oraşul Tel Aviv - Jaffa.

Petra, oraşul de piatră din Iordania

Veche de mai bine de 2.000 de ani, cu clădiri săpate în stâncă şi redescoperită în anul 1812, după o uitare de cca. 300 de ani, cetatea Petra sau „oraşul de piatră“, cum mai este denumită, impresionează pelerinii mai ales prin arhitectură: defileuri înguste, faţade săpate în stâncă, temple, monumente funerare.

Situl arheologic se află în sud-vestul Iordaniei, de-a lungul poalelor Muntelui Hor.

Unic în lume, Petra este cea mai cunoscută atracţie a Iordaniei, fiind inclusă în rândul celor 7 minuni ale lumii antice şi moderne (locul al treilea).

Cele mai însemnate monumente din oraşul Petra sunt „Amfiteatrul“, „Mănăstirea“ şi „Trezoreria“. „Mănăstirea“, localizată în colţul N-V cel mai îndepărtat al văii Petra, în spatele străzii cu coloane, datează din timpul secolului I î.Hr., fiind dedicată regelui Obodas I. Este monumentul cu cea mai largă faţadă din întreaga vale, măsurând o lăţime de 50 de metri şi o înălţime de 45 de metri, doar uşa monumentului având o înălţime de 26 de metri.

 

Compartimentul „Pelerinaje şi turism“ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei

Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt nr.14

Iaşi - 700064, România

Telefon: 0040.232.276.907;

Fax: 0040. 232.276.867 şi pe internet:

Email: centruldepelerinaj@yahoo.co.uk; office@provitur.ro

Web: www.centruldepelerinaj.ro; www.provitur.ro.