Rugători la moaştele sfinţilor făcători de minuni

Documentar

Rugători la moaştele sfinţilor făcători de minuni

    • Rugători la moaştele sfinţilor făcători de minuni
      Aşezare monahală din cadrul Complexului Monahal Meteora

      Aşezare monahală din cadrul Complexului Monahal Meteora

    • Rugători la moaştele sfinţilor făcători de minuni
      Moaştele Sfântului Spiridon sunt păstrate într-o biserică de pe Insula Corfu

      Moaştele Sfântului Spiridon sunt păstrate într-o biserică de pe Insula Corfu

    • Rugători la moaştele sfinţilor făcători de minuni
      Biserica din Insula Evia care adăposteşte moaştele Sfântului Ioan Rusul

      Biserica din Insula Evia care adăposteşte moaştele Sfântului Ioan Rusul

    • Rugători la moaştele sfinţilor făcători de minuni
      Rugători la moaştele sfinţilor făcători de minuni

      Rugători la moaştele sfinţilor făcători de minuni

    • Rugători la moaştele sfinţilor făcători de minuni
      Rugători la moaştele sfinţilor făcători de minuni

      Rugători la moaştele sfinţilor făcători de minuni

Sfinţilor nu le cerem mântuirea, ci doar să mijlocească în faţa lui Dumnezeu pentru noi, pentru păcatele noastre, pentru suferinţa noastră. Un sfânt a cărui rugăciune pentru oameni nu a încetat vreodată, dovadă stând mărturiile celor ce şi-au plecat genunchii în faţa sfintelor sale moaşte, este Sf. Ioan Rusul, un martir al Ortodoxiei care nu a capitulat în faţa duşmanului, care şi-a apărat ţara şi credinţa chiar şi în momentele de tortură când i se cerea să se lepede de Hristos. Moaştele Sfântului îI întâmpină pe credincioşi în Insula Evia (Grecia), iar cei ce ajung aici nu pleacă fără a fi mângâiaţi.

Compartimentul „Pelerinaje şi turism“ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei organizează în luna septembrie un pelerinaj în insulele greceşti, acolo unde credincioşii vor avea ocazia să se roage la icoane făcătoare de minuni şi la binefăcătoare moaşte ale sfinţilor Ortodoxiei, precum martirul Ioan Rusul.

După un drum pe timp de noapte, traversând Bulgaria, pelerinii se vor ruga la biserica din valea Tembi, unde se află icoana făcătoare de minuni şi izvorul tămăduitor al Sf. Mc. Paraskevi, muceniţă considerată protectoare a nevăzătorilor. Mai departe, la Mănăstirea Kato Xenia, credincioşii se vor ruga la  „Străina de Jos“ - icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Străina“ şi Brâul Maicii Domnului. Pe Insula Evia, în oraşul Prokopion, se află moaştele Sf. Ioan Rusul, soldatul martir care nu doar că nu s-a lepădat de Hristos, ci a şi îmblânzit sălbăticia turcilor. Potrivit reprezentanţilor Centrului de Pelerinaj „Sf. Parascheva“ al MMB, „în funcţie de timpul disponibil se va vizita M-rea «Sf. Cuv. David», cu mormântul Fericitului Iacov, iar în a doua zi se va face deplasarea pe Insula Corfu, unde ne vom închina la moaştele Sfântului Ierarh Spiridon şi Sf. Teodora Împărăteasa“.

Pelerinii vor aduce mulţumire lui Dumnezeu şi la bisericile din cadrul Complexului Monahal Meteora: Marele Meteor, Sf. Ştefan, Roussanou, apoi la Biserica „Sf. Mc. Dimitrie“ din Tesalonic. Mănăstirea „Sf. Ioan Teologul“ cu moaştele Sf. Arsenie Capadocianul şi mormântul Sf. Paisie Aghioritul sunt alte obiective de mare însemnătate duhovnicească.

După o croazieră în jurul Sf. Munte Athos, credincioşii se vor îndrepta spre Bulgaria, la Mănăstirea Rila, cel mai mare aşezământ monahal din ţara vecină, care adăposteşte moaştele Sfântului Ioan de la Rila.

Tariful acestei călătorii spirituale este de 285 de euro/persoană (pentru grup de 35 de persoane), respectiv 330 de euro/persoană (pentru grup de 25 de persoane), pelerinii sunt cazaţi la hoteluri de 3 stele, având asigurat transportul cu autocar clasificat, transport cu ferryboat, cazarea în regim dublu cu mic dejun şi însoţitor de grup.

Sfântul Ioan Rusul, soldatul martir

Biserica din oraşul Prokopion este căutată de pelerinii ce doresc să se roage Sfântului Ioan Rusul, soldatul din armata ţarului Petru cel Mare al Rusiei care a luptat să-şi apere ţara şi credinţa. Sfântul, făcut prizonier de turci, a fost chinuit şi batjocorit şi chiar silit să se lepede de Hristos.

La toate ocările, loviturile şi umilinţele, Sfântul rezista şi le răspundea turcilor: „Îmi amintesc coroana de spini, scuipările, loviturile, pălmuirile şi moartea pe cruce şi sunt bucuros să primesc şi eu cele mai mari şi cumplite chinuri; de al meu Iisus Hristos însă nu mă lepăd“. Se spune că într-un sfârşit, după îndelungi încercări de umilinţe, pe care Sfântul le-a acceptat şi întărit cu post şi rugăciuni nenumărate, Ioan Rusul a îmblânzit până şi cruzimea turcilor, care l-au numit sfânt. În grajdul vitelor, acolo unde era forţat să trăiască, Sf. Ioan şi-a primit cea din urmă Sfântă Împărtăşanie înăuntrul unui măr scobit.

Câţiva ani mai târziu, trupul acestuia a fost descoperit întreg şi neputrezit, la fel cum fusese îngropat, plăcut mirositor. Deşi Osama Paşa a aruncat în foc sfintele moaşte pentru a se răzbuna pe creştini, trupul Sfântului a fost scos din cenuşă, a doua zi, la fel ca şi mai înainte.

Nenumărate sunt minunile săvârşite de sfântul originar din Rusia, însă dintre acestea se cuvine să amintim de una săvârşită în anii '70, la care a asistat aproape o sută de credincioşi. O bătrână cu o boală gravă la coloana vertebrală, nevoită să umble gârbovită, cu ochii doar în ţărână, a fost adusă la moaştele Sfântului şi după plânsetul amarnic i-a cerut acestuia doar puţin ajutor dumnezeiesc pentru restul zilelor sale, să-şi ducă cu vrednicie boala. Credinţa şi măreţia sufletului l-au determinat pe sfânt să-i îndrepte suferinţa chiar în faţa semenilor ei, minune consemnată şi de ziarele vremii. Mărturie stă şi bastonul bătrânei, care l-a lăsat Sfântului în semn de mulţumire pentru că a îndreptat-o.

Pelerinaj la moaştele Sfântului Ierarh Spiridon, mare făcător de minuni

Un alt sfânt al Orodoxiei cunoscut şi iubit pentru numeroasele binecuvântări revărsate asupra credincioşilor care i se roagă este Sf. Spiridon, păstorul de oi ajuns episcop al Trimitundei. Sfântul, arestat şi exilat în timpul persecuţiilor împăratului Maximian, a participat la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea, acolo unde a vorbit simplu, dar extrem de pătrunzător despre credinţa ortodoxă. Sfântul este cunoscut ca un mare tămăduitor: a adus ploaie pe pământ, a pus capăt foametei, a prefăcut şarpele în aur, scăpând pe sărac de nevoie, a astupat, prin puterea Sfântului Duh, gura celor ce se semeţeau cu ştiinţa lor, la Sinodul de la Niceea, a vindecat de boli pe cei ce au crezut.

Sfintele sale moaşte se află spre păstrare într-o biserică din Insula Corfu, aflată la 100 de metri de Mitropolie, iar spre deosebire de celelalte moaşte de sfinţi, trupul înmiresmat al Sfântului Spiridon dispare frecvent din raclă, venind la cei care îi cer ajutorul cu credinţă şi cu lacrimi şi face nenumărate minuni. Pentru acest lucru este considerat protectorul bolnavilor, a celor simpli.