„Povesteşte ce a făcut Sfântul pentru tine…“

Prezentare de carte

„Povesteşte ce a făcut Sfântul pentru tine…“

    • „Povesteşte ce a făcut Sfântul pentru tine…“
      „Povesteşte ce a făcut Sfântul pentru tine…“

      „Povesteşte ce a făcut Sfântul pentru tine…“

Arhimandrit Dionisios Anthopoulos: „Povesteşte ce a făcut Sfântul pentru tine…“- Viaţa şi minunile Sfântului Luca Doctorul, Arhiepiscopul Simferopolului, traducere: pr. Petru Sidoreac, Editura „Doxologia“

Ceea ce un înţelept ierarh cărturar spunea demult despre folosul citirii cărţilor în limba maternă - făcând analogie cu banii care circulă peste tot - reprezintă un adevăr verificat de milenii. Pornind de aici, putem afirma că circulaţia cărţilor, prin traduceri, în spaţii geografice diferite se leagă strict de însuşi rostul scrierii lor. Astfel, nu e de mirare că lucrări celebre sunt cunoscute pe toate meridianele lumii, oferind elemente luminoase, care se regăsesc în morfologia spirituală a multor popoare. Cu atât mai mult, atunci când este vorba despre cărţi de factură religioasă sau care, în orice caz, răspund unor cerinţe interioare sădite ontologic în fiecare om.

Pe acest ultim făgaş se încadrează şi cartea de faţă a arhimandritului Dionisios Anthopoulos. Prin traducerea în limba română, ea iese din circuitul strict al Greciei - ţară soră întru dreapta credinţă - şi se oferă unui spaţiu geografic şi spiritual nou, acela al poporului român iubitor de sfinţi. Ea ne face cunoscut un sfânt contemporan, zămislit pe un alt tărâm - slav, de astă dată -, şi anume pe Sfântul Luca Doctorul, Arhiepiscopul Simferopolului, plecat la Domnul în 1961.

Mânat din urmă de baioneta unui regim ateu, celebrul medic chirurg şi sfânt arhiereu rus a împrăştiat iubire pe o arie geografică de multe mii de kilometri pătraţi.

Astăzi, el face acelaşi lucru sub o altă formă, deplin. Intervine deseori în viaţa multor oameni care nu au auzit absolut nimic despre el. Cu mult mai mult se întâmplă acest lucru acolo unde o iconiţă sau o carte despre viaţa şi pătimirile lui arată că este deja cunoscut. Locul acela este marcat de speranţa că Sfântul poate să mai intervină o dată... Şi el nu întârzie să răspundă, pentru că este Sfântul iubirii jertfelnice faţă de toţi şi în special faţă de cei aflaţi în suferinţă. Paginile cărţii vor descoperi cititorilor toată splendoarea dăruirii sale, care ne face să vorbim, prin parafrazare, de „sfinţi fără frontiere“.

Un sfânt contemporan, chirurg şi arhiereu

Cartea de faţă mi-a atras atenţia din mai multe motive. Mai întâi, pentru marele exemplu de sfinţenie, răbdare şi dragoste oferit de Sfântul Luca Doctorul. Apoi, pentru că viaţa lui este expusă echilibrat, într-o manieră destul de concentrată, fără să fie scăpat din vedere însă nici un amănunt care i-ar fi putut afecta biografia. În al treilea rând, pentru că prezintă, la sfârşit, o serie de minuni făcute recent de Sfântul Luca în regiunea Veria din Grecia. Este vorba despre lucruri concrete şi verificabile - dacă luăm în calcul faptul că încă mai sunt oameni care s-ar putea îndoi de veridicitatea celor istorisite. De asemenea, traducerea aceasta se doreşte a fi încă o fructificare a şederii mele în Grecia, ca doctorand la Facultatea de Teologie din Tesalonic şi ca preot slujitor în cadrul Mitropoliei Veriei, Nausei şi Kampaniei, sub călăuzirea părintească a Înalt Preasfinţitului Mitropolit Panteleimon, menţionat de mai multe ori în paginile acestei cărţi.

Sunt încredinţat de ceea ce autorul ei, Preacuviosul arhimandrit Dionisios Anthopoulos, mi-a zis de mai multe ori: cele expuse aici sunt doar câteva dintre minunile adunate de Sfinţia Sa, iar cele adunate reprezintă doar o parte din minunile pe care Sfântul le-a făcut cu cei care-i invocă ajutorul.

Sper ca numărul celor ajutaţi de Sfântul Luca Doctorul să crească permanent, peste tot în lume. Îl rog din adâncul inimii să-i binecuvânteze şi să-i inspire pe toţi cei care sunt chemaţi la cele două slujiri onorate de el într-un mod sublim - preoţia şi medicina - şi, de asemenea, să fie liman de scăpare tuturor celor suferinzi, iubiţilor lui fraţi şi surori întru Domnul.

Adresez mulţumiri călduroase celor care au făcut posibilă publicarea acestei cărţi în România. Îl am în vedere mai întâi pe Înalt Preasfinţitul Mitropolit Panteleimon al Veriei, Nausei şi Kampaniei, precum şi pe Preacuviosul arhimandrit Panteleimon Korfiotakis, stareţul Mănăstirii Panaghia Dovra, pentru permisiunea de a traduce şi publica lucrarea de faţă în limba română. Îl adaug şi pe distinsul ei autor, Preacuviosul arhimandrit Dionisios Anthopoulos, care a oferit cititorilor o carte de suflet foarte apreciată şi căutată în Grecia. Nu mă îndoiesc de faptul că şi la noi va avea acelaşi ecou. Îi mulţumesc, de asemenea, Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, pentru binecuvântarea dată de a publica această carte la Editura „Doxologia“. Nu în ultimul rând, îmi exprim recunoştinţa faţă de conducerea şi comitetul de redacţie al instituţiei menţionate, care şi-a adăugat încă un mijlocitor sfânt în faţa Domnului, prin popularizarea vieţii lui. Tuturor cititorilor, un gând de dragoste inspirat din preaplinul Sfântului Luca Doctorul.