Atitudinea BOR a fost corectă

25 Februarie 2014 Florin Antohi Reflecții
 

Morala crestină e bună, iar dacă un tânăr adult ia decizia de a merge la mănăstire, nu trebuie să-l judecăm. Decizia e a lui și trebuie respectată. Dacă nu va face față condițiilor de la mănăstire, nu-l oprește nimeni să revină la viața de mirean

Modelele propuse de Biserică, pildele moralei creștine sunt infinit mai folositoare pentru formarea unor caractere decât emisiunile de la televizor, în care vezi tot felul de personaje care povestesc cum și-au început viața sexuală la 14 ani și ce mari vedete sunt ele acum, cu silicoanele lor! Ne scandalizăm că o fetiță a luat decizia de a merge la mănăstire, dar nu ne scandalizăm, ci bârfim vedetismul ieftin, promovat la ore de maximă audiență pe ecrane de televiziune. Apoi nu spunem nimic când vedem copilul unuia sau altuia la școală cu ditamai belciugul în nas, drogat și cu pantalonii căzuți până-n genunchi, sau adolescente rujate și cu fusta de o palmă! Ăștia nu mai sunt copii „rătăciți”, ei sunt „cool”!

Morala creștină e bună, iar dacă un tânăr ia decizia de a merge la mănăstire, nu trebuie să-l judecăm. Decizia e a lui și trebuie respectată. Dacă nu va face față condițiilor de la mănăstire, nu-l oprește nimeni să revină la viața de mirean. Cât privește atitudinea BOR pe acest caz, iarăși, cred că a fost corectă. Fiind vorba de o minoră, care a bătut la poarta mănăstirii la ceas târziu, starețul a primit-o peste noapte, a cazat-o pe fată, apoi a urcat-o în tren și a trimis-o acasă. De ce-l înjură acum lumea? Ce ar fi vrut de la el, să sune la 112, să cheme poliția și să o trimită în cătușe acasă, în București? Hai să fim rezonabili!

Cineva trebuia să abordeze fata cu mai multă delicatețe decât un mascat sau un individ în uniformă. Fata a înțeles și a venit de bună voie la gara din Burdujeni. Mi-e că ecourile acestui scandal, iscat de fuga ei de acasă, o vor marca multă vreme și-i vor întări decizia de a fugi de lumea zgomotoasă într-un loc cât mai liniștit. Cert este că atunci când va face vârsta majoratului, nimeni nu o va mai opri de la deciziile ei.
 

Citește alte articole despre: morală creștină, atitudine, liniște, BOR, decizii, corect, major, cool

De la același autor

Ultimele din categorie