300 de ani de la adormirea Sfântului Pahomie, la Schitul Pocrov
Sfântul Pahomie de la Gledin, Episcopul Romanului, a fost sărbătorit la Schitul Pocrov ieri, 14 aprilie, de sute de credincioși care au venit sa-l cinstească pe ierarhul iubitor de rugăciune, în locul unde a ridicat locaș de închinare Maicii Domnului.
Anul acesta se împlinesc 300 de ani de la mutarea la cer a Sfântului Pahomie, cel care a fost mai întâi stareț al Mănăstirii Neamț și apoi episcop al Eparhiei Romanului. Părintele stareț al Mănăstirii Neamț, arhim. Benedict Sauciuc, a slujit duminică Sfântă Liturghie, înconjurat de un sobor de preoții, iar la finalul slujbei a sfințit două clopote noi care vor răsuna la Schitul Pocrov.
Sfântul s-a născut cu 350 de ani în urmă în ținutul Bistrița-Năsăud și s-a mutat la cele veșnice în 14 aprilie 1724. S-a închinoviat la Mănăstirea Neamț și a ajuns starețul obștii, dar în perioada egumeniei a mers pentru liniștire și povățuire la Sfântul Dimitrie al Rostovului.
Această perioadă a fost urmată de retragerea din stăreție și întemeierea unui schit în pădurile Neamțului. Totuși, după alți doi ani, în 1707, a fost ales episcop al Romanului. Sfântul Pahomie s-a mutat la Domnul în ziua de 14 aprilie în anul 1724, pe când se afla la Lavra Pecerska din Kiev. La scurt timp, egumenul Lazăr de la Pocrov l-a adus la Schitul ctitorit de el, îngropându-l în pronaos.
Sfântul Ierarh Pahomie a fost trecut în rândul Sfinților prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 14-15 noiembrie 2006. Inițiativa canonizării a aparținut Mitropolitului Bartolomeu Anania.