Diferența dintre pasiune și iubire matură
Spre deosebire de pasiune, care se hrăneşte din reverii şi fantezii, iubirea este cunoaştere şi dăruire, autorevelare şi descoperire a celuilalt, în însăşi fiinţa lui şi nu doar în aparenta lui înfăţişare.
Specialiştii consideră că iubirea autentică are mai multe forme: dorinţă, pasiune şi angajament. Multe dintre părutele iubiri, mor înainte de a se maturiza, adică din primele lor faze.
Psihologul ieşean Vasile Pavelcu, vorbind despre „cimitirul sentimentelor”, spunea că, în acesta, pot fi văzute cruci care consemnează scurtimea unor iubiri, unele dintre ele între un răsărit şi un apus de soare.
Cea dintâi fază a iubirii este atracţia faţă de o persoană şi este legată mai ales de formele inferioare ale activităţii cerebrale umane: creierul reptilian – atracţia şi creierul limbic – pasiunea. Forma cea mai înaltă, în care iubim nu doar cu simţurile, ci şi cu mintea, este iubirea matură. Ea este călită prin încercări şi construieşte un numitor comun în viaţa celor doi.
Etapa pasiunii nu prea are legătură cu neuronii, ci cu un adevărat cocktail de hormoni: dopamina, care declanşează sistemul de plăcere şi de recompensă, serotonina, hormonul fericirii, iar la femei – oxitocina, hormonul afecţiunii, protecţiei şi al încrederii. O mamă care alăptează, spre exemplu, sau când pur şi simplu îşi vede copilul secretă oxitocină.
În legătură cu pasiunea, cei care au făcut anatomia iubirii, au constatat că aceasta are şase trăsături generale:
1. Pasiunea nu necesită efort, întrucât nu ne îndrăgostim în baza unui calcul şi de cine trebuie, ci aşa cum ne poartă sentimentele;
2. Pasiunea este orientată către imaginea partenerului, nu către ceea ce este el în realitate;
3. Pasiunea este efemeră, dispărând, adeseori, la fel de repede precum a apărut;
4. Pasiunea este controlată de simţuri şi de imaginaţie, nu de raţiune şi de judecată;
5. În pasiune, se manifestă o mare doză de egoism, cel îndrăgostit gândindu-se mai ales la el, nu la celălalt sau la relaţie;
6. Pasiunea, fiind legată de mecanismele afective, nu de judecăţile de valoare, este nesigură, datorită lipsei ei de reală consistenţă*.
Specialiştii în probleme de terapie a cuplurilor au constatat că pasiunea dintre doi tineri, are şansa să supravieţuiască până la un an şi jumătate, maximum trei ani.
Dacă cele două persoane nu luptă să dea consistenţă relaţiei lor, limitându-se doar la explorarea trupului şi a plăcerilor, pe care el le poate oferi, fără a construi prietenia lor pe bază de valori, scopuri şi obiective comune, iubirea lor se ofileşte şi moare.
Aceiaşi cercetători au constatat că, pasiunea frivolă şi lipsită de adevărată consistenţă şi maturitate este legată mai ales de imaginaţie, de ceea ce dorim să vedem şi de modul în care îl percepem noi pe celălalt, şi nu pe o observare obiectivă a calităţilor şi defectelor lui.
Iubirea, însă, „este mai degrabă înrădăcinată în cunoaştere, decât în imaginaţie. Iubirea nu este pierdută în iluzie; ea poate sta pe loc pentru a se autoevalua, şi a desluşi o imagine de ansamblu. Da, există o fărâmă de pasiune la începutul iubirii. Da, există imaginaţia, reveria, lipsa somnului, etc. Cu toate acestea, persoana nu-şi pierde controlul. Partenerul poate să gândească limpede (în majoritatea cazurilor), poate vedea defectele celuilalt, poate explica în mod logic (până la un punct) fundamentul sentimentelor sale, poate acţiona responsabil”**.
Spre deosebire de pasiune, care se hrăneşte din reverii şi fantezii, iubirea este cunoaştere şi dăruire, autorevelare şi descoperire a celuilalt, în însăşi fiinţa lui şi nu doar în aparenta lui înfăţişare.
Prin urmare, orice tânăr sau tânără îndrăgostită trebuie să supună iubirea lor la acest sumar examen, din care poate afla indicii referitoare la statornicia sau, dimpotrivă, efemeritatea relaţiei sale.
_________________________________________________________________________________________________________
*Chana LEVITAN, Vreau să mă căsătoresc doar o singură dată. 10 întrebări pentru a reuşi din prima! Traducere din limba engleză de Simona-Elena Procopet, Editura Globo, Bucureşti, 2013, p. 33.
**Chana LEVITAN, Vreau să mă căsătoresc doar o singură dată. 10 întrebări pentru a reuşi din prima! Traducere din limba engleză de Simona-Elena Procopet, Editura Globo, Bucureşti, 2013, pp. 30-32.
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro