Îndrăzniți cei ce ați păcătuit! Este și pentru noi izbăvire!

Cuvinte duhovnicești

Îndrăzniți cei ce ați păcătuit! Este și pentru noi izbăvire!

    • femeie privind în zare
      Îndrăzniți cei ce ați păcătuit! Este și pentru noi izbăvire! / Foto: Andrei Agache

      Îndrăzniți cei ce ați păcătuit! Este și pentru noi izbăvire! / Foto: Andrei Agache

Pentru aceasta se și roagă Andrei Criteanul, în numele nostru, al tuturor celor ce greu păcătuim înaintea Lui: „Ridică de la mine lanțul cel greu al păcatului și, ca un milostiv, dă-mi lacrămi de umilință” – și chiar trebuie să vărsăm lacrimi de umilință! Căci numai două feluri de apă spală necurăția păcatelor: apa Botezului și lacrimile pocăinței.

Îndrăzniți, cei ce ați păcătuit! Este și pentru noi izbăvire! Iisus Hristos, care a purtat pe umerii săi păcatele întregii lumi și care a plătit cu moartea sa pe Cruce datoriile noastre față de Dumnezeu, poate duce pe umerii Săi și păcatele noastre.

Pentru aceasta se și roagă Andrei Criteanul, în numele nostru, al tuturor celor ce greu păcătuim înaintea Lui: „Ridică de la mine lanțul cel greu al păcatului și, ca un milostiv, dă-mi lacrămi de umilință” – și chiar trebuie să vărsăm lacrimi de umilință! Căci numai două feluri de apă spală necurăția păcatelor: apa Botezului și lacrimile pocăinței. Mai mult, așa cum zice Sfântul Ioan Scărarul, „după Botez, mai mare este izvorul lacrimilor, chiar de par îndrăznețe aceste cuvinte. Că Botezul de relele cele vechi ne curățește, însă lacrămile – și de păcatele după Botez săvârșite. Noi toți am întinat Botezul ce l-am primit la vârsta prunciei, iar prin lacrimi ne curățim din nou. Și dacă Dumnezeu, în dragostea Sa de oameni, nu ni le-ar fi dat pe acestea (lacrămile și pocăința), cu greu s-ar mai fi găsit cine să se mântuiască”.

(Arhimandritul Serafim Alexiev, Viața duhovnicească a creștinului ortodox, Editura Predania, București, 2010, pp. 83-84)