Masa de sărbători – sfaturi pentru a bucura trupul, dar și sufletul
Adesea, preparatele tradiționale se pregătesc cu mare bucurie și cu nerăbdarea de a fi degustate, dar într-un mod în care instinctul este decisiv, nicidecum alegerile conștiente, raționale. Sănătatea nu intră între două paranteze în zilele de sărbătoare și asteaptă să fie reluată cândva, după încheierea anumitor episoade de răsfăț alimentar. Ce putem face pentru a ne bucura de mâncare bună, ținând cont și de sănătatea trupului?
Finalul de post și începutul răsfățului alimentar reprezintă o binecuvântare, dar și o provocare pentru corp. Schimbarea de meniu trebuie adaptatăși susținută în mod eficient, astfel încât să ne păstrăm bucuria în zi de sărbătoare, fără să fim nevoiți să tratăm diferitele simptome datorate abuzului alimentar sau de alcool.
Armonia din farfurie se reflectă în armonia noastră interioară la nivel de minte, trup și suflet. Trebuie să fim conștienți de faptul că, alimentele consumate zi de zi – chiar și în zi de sărbătoare – dau energie fiecarei celule din corpul nostru, ne influențează gândurile și stările.
Orice îndepărtare de la nevoile reale ale organismului se va concretiza într-un gust bun al mâncării, dar într-un gust rânced al sănătății. Alimentația greșită devitalizează mintea, trupul și sufletul, duce la supraîncărcare cu mâncare și la neputința de a mai avea un control al apetitului.
Orice exces alimentar sau de alcool poate induce o stare de îngreunare a minții, a trupului și a sufletului, care se regăsește apoi într-o stare de oboseală, o lipsă de chef, o dorință de a lenevi, o întârziere în respectarea rutinei zilnice de rugăciune, practic, o deconectare de la frumusețea mentală, sufletească și trupească. Alimentele care ne răsfață simțurile nu ne răsfață și starea de sănătate.
Adesea, preparatele tradiționale se pregătesc cu mare bucurie și cu nerăbdarea de a fi degustate, dar într-un mod în care instinctul este decisiv, nicidecum alegerile conștiente, raționale. Sănătatea nu intră între două paranteze în zilele de sărbătoare și asteaptă să fie reluată cândva, după încheierea anumitor episoade de răsfăț alimentar. Ce putem face pentru a ne bucura de mâncare bună, dar ținând cont și de sănătatea trupului?
Propun ca toate bunătățile de la masa de Crăciun sa fie repartizate în 2 sau 3 mese principale, evitând astfel riscul de a vă expune la o singură și nesfârșită masă de familie, din zori și până-n seară. Pauzele dintre mese sunt foarte importante, în acest fel trupul are timp să digere și să repartizeze corect nutrienții.
La micul dejun puteți integra cozonac, plăcinte, alte preparate dulci, iar o oră de plimbare după un astfel de mic dejun este binevenită. De asemenea, la micul dejun pot fi integrate preparate traditionale de Crăciun, în porții mici, dar alături de cât mai multe legume proaspete. Este important cum alegeți să vă începeți ziua, să vă bucurați de ceea ce aveți în farfurie și cum savurați toate aceste delicii.
La prânz pot fi introduse preparatele cu un timp de digestie mai mare: sarmăluțe, salata de boeuf, cârnați, friptură, dar cu legume ( salată/ sote/ cuptor/ grătar).
Cina trebuie să fie cea mai lejeră masă de peste zi, astfel încât să lăsăm corpul să se odihnească în timpul somnului, să se regenereze, să-și încarce bateriile pentru o nouă zi. Astfel, se recomandă alimente ușor digerabile, cum ar fi supele, ciorbele și legumele (crude/ la cuptor/ sote/ la grătar). Dacă se optează pentru proteină animală, pe cât posibil, să fie slabă în grăsimi și însoțită de multe legume. De asemenea, se poate opta pentru pește (nu fructe de mare) sau lactate (de exemplu, salată de legume cu brânzeturi). Ideal este să se consume un singur fel de proteină la cină, alături de multe legume, care au rolul de a ajuta digestia.
Tu cum îți încarci bateriile, cum ai grijă de corpul tău?
Încheierea anului din perspectiva educațională sau profesională poate că este bifată, dar cum îți închei anul din perspectiva personală? Ce obiective ai avut la început de an în privința stilului de viață, ce strategie ai adoptat să le implementezi, ce ai monitorizat, ce ai realizat, cum ai sărbătorit reușitele? Ce noi planuri faci pentru anul care vine, cum îți definești planul de sănătate pentru anul următor?
Fii în cea mai bună formă a ta, respectându-ți corpul și prioritizându-ți sănătatea! Nu vei avea decât de câștigat!
16 octombrie – Ziua mondială a alimentației sănătoase
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro