Născut la doi kilometri de Betleem, se simte ca acasă la Iași ‒ Părintele George Bannoura
Părintele George Bannoura s-a născut la doi kilometri de Betleem, în localitatea Beit Sahour, care în traducere înseamnă „casele celor care fac de strajă” (în acest loc, conform Tradiţiei, îngerul le-a destăinuit păstorilor Naşterea Domnului). După ce a studiat în Grecia, dorul l-a chemat acasă, iar astăzi este preot în satul său natal.
Prezent la Iaşi cu ocazia Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși 2017, alături de grupul de tineri din delegaţia Patriarhiei Ierusalimului, părintele George este convins că filoxenia avraamică (n.r. – iubirea de oameni a lui Avraam) de la stejarul din Mamvri se simte până astăzi, aici, în oraşul teiului lui Eminescu: „Dumnezeu să binecuvânteze Iaşul şi întreaga Românie! Sunt foarte fericit să fiu la acest eveniment, şi sunt, de asemenea, încântat de ospitalitatea pe care am găsit-o aici. Fără să exagerez, pot afirma că oamenii din Iași sunt caracterizaţi de o ospitalitate avraamică, pentru că ştim că patriarhul Avraam nu se aşeza niciodată la masă fără să aibă oaspeţi”.
Pe lângă obiectivele turistice şi culturale pe care le-a vizitat de când a ajuns la Iaşi, îmi spune că le va povesti celor de acasă despre vechile tradiţii şi obiceiuri din zona Moldovei, transmise din generaţie în generaţie şi respectate cu sfinţenie încă din cele mai vechi timpuri. „Aveţi aici, la Iaşi, nişte tradiţii foarte frumoase, iar oamenii te fac să te simţi ca şi cum ai fi acasă. Soţia mea nu este aici, cu mine, dar dacă ar fi fost, probabil nu ne-am mai fi întors... Peste trei zile voi merge acasă, unde mă aşteaptă familia şi parohia mea”, a mărturisit părintele George Bannoura.
*** În perioada 1-4 septembrie, 6000 de tineri din întreaga lume se află la Iaşi, la Întâlnirea Internaţională a Tinerilor Ortodocși.
Popas în frumusețea de la Pângărați
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro