PS Episcop Sofian Brașoveanul, în vizită pastorală în cea mai veche parohie bavareză
Duminică, 17 februarie 2019, Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului, a slujit în cea mai veche parohie bavareză, alături de un sobor de preoți și diaconi, rostind un cuvânt de învățătură și participând apoi la agapă.
În Duminica vameșului și fariseului, care marchează începutul Triodului, PS Părinte Episcop Sofian a slujit Sfânta Liturghie în Parohia Ortodoxă Română „Nașterea Domnului” și „Sfânta Parascheva” din München, alături de pr. paroh dr. Alexandru Nan, protopop al Bavariei, pr. dr. Mircea Basarab, preot pensionar și întemeietor al parohiei și diaconul dr. George Tapciuc, de la Centrul Bisericesc din München. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul „Armonia” al parohiei, dirijat de teologul Ciprian Munteanu.
În cuvântul de învățătură rostit, PS Părinte Sofian a tâlcuit pericopa evanghelică a duminicii, subliniind faptul că mulți scot în evidență doar lipsurile fariseului, fără a observa însă și virtuțile lui, pe care, noi, creștinii, de multe ori nu reușim să le împlinim: postul, zeciuiala etc. Vorbind de perioada Triodului, una de pregătire și de urcuș duhovnicesc spre Sfintele Paști, Episcopul Sofian a oferit credincioșilor mai multe definiții ale pocăinței, temă specifică Postului Mare, amintind, printre altele, un citat al Părintelui Teofil de la Sâmbăta de Sus: „pocăința trebuie să fie orientată spre viitor”.
PS Sofian i-a îndemnat pe credincioși să fie sinceri în primul rând cu ei înșiși, când merg la spovedit și, totodată, hotărâți de a nu mai repeta păcatele săvârșite. Între impulsurile duhovnicești oferite, Episcopul Sofian s-a referit și la „fățărnicia” afișată uneori de credincioși pe paginile de socializare, acolo unde oamenii își prezintă „izbânzile, reușitele”, chiar dacă starea lor sufletească și situația materială, sunt altele decât cele afișate.
La finalul slujbei, pr. paroh Alexandru Nan i-a mulțumit PS Sofian pentru vizita pastorală făcută, pentru impulsurile duhovnicești oferite la începutul perioadei Triodului, pe care le-a considerat mai mult decât binevenite. Ziua s-a încheiat cu o agapă, la care au participat clericii slujitori și un număr însemnat de credincioși. (pr. prot. dr. Alexandru Nan)