Tabere pentru copii şi tineri în Arhiepiscopia Iaşilor
Tabăra de tradiţie şi spiritualitate ortodoxă, organizată la Seminarul Teologic Liceal Ortodox de la Mănăstirea Neamţ pentru copiii români din Europa Occidentală şi Meridională, a continuat ieri cu slujba Sfintei Liturghii săvârşită de Înalt Preasfinţitul Iosif. Timp de câteva zile, copii din două parohii ale Protopopiatului Iaşi 3 participă la „Tabăra din pridvorul satului“. La Mănăstirea Lacuri din judeţul Iaşi a avut loc ieri festivitatea de premiere prilejuită de finalul Taberei „Sfântul Apostol Luca“.
Înalt Preasfinţitul Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit ieri Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Ioan Iacob“ a Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ. Slujba a fost oficiată în cadrul Taberei de tradiţie şi spiritualitate ortodoxă şi în cadrul activităţilor susţinute la seminarul nemţean în perioada 11-18 august de Organizaţia Internaţională a Tinerilor Creştini Ortodocşi - Syndesmos. După citirea Sfintei Evanghelii, Înalt Preasfinţitul Iosif a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit copiilor şi tinerilor despre pericopa evanghelică din Duminica a X-a după Rusalii în care se face referire la pilda lunatecului. Înalt Preasfinţia Sa a pus accentul pe importanţa relaţiei pe care părinţii trebuie să o aibă cu fiii şi fiicele lor. „Înalt Preasfinţia Sa a subliniat faptul că în Evanghelia de astăzi (n.r. ieri) un lucru impresionant a fost rugăciunea. Răspunsurile la strană au fost oferite atât de copiii care participă la Tabăra de tradiţie şi spiritualitate ortodoxă, cât şi de cei din Organizaţia Internaţională a Tinerilor Creştini Ortodocşi - Syndesmos. În timpul Sfintei Liturghii, rugăciunea «Tatăl nostru» a fost rostită în 12 limbi. Din cei 150 de participanţi, în jur de 100 de copii şi tineri au primit Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos. Sâmbătă, 11 august, trei preoţi rânduiţi de IPS Iosif i-au spovedit pe cei 100 de copii şi tineri“, a spus pr. Mircea Filip, de la parohia „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Paris şi directorul Centrului de coordonare pedagogică al Mitropoliei Europei Occidentale şi Meridionale.
„Tabăra din pridvorul satului“ în parohiile Căueşti şi Şcheia
Copiii din parohiile Căueşti şi Şcheia, Protopopiatul Iaşi 3, participă, în perioada 10-14 august, la „Tabăra din pridvorul satului“, organizată prin Biroul Tabere din cadrul Sectorului de Misiune, Statistică şi Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor. Activităţile au loc, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, la Şcoala Generală Şcheia din judeţul Iaşi pe cele şapte ateliere: pictură, muzică, dans, jocuri sportive, tir cu arcul, religios şi de creaţie. „Am reuşit, alături de pr. Bogdan Florea, parohul de la Şcheia, să adunăm 110 copii (70 din Căueşti şi 40 din Şcheia). În prima zi a taberei copiii parohiei noastre s-au adunat în curtea bisericii pentru a merge apoi la Şcheia. La prânz ei au fost aduşi acasă pentru a servi masa, iar în după-amiaza aceleiaşi zile au venit mai mulţi copii decât erau iniţial pe listă. Copiii s-au bucurat încă din primele clipe ale taberei şi, mai mult de atât, au transmis mesajul acesta şi altor prieteni din comunitate. Suntem convinşi că micii enoriaşi au simţit duhul Ortodoxiei şi al postului. Prin astfel de activităţi căutăm să-i apropiem pe copii şi pe părinţii lor de Hristos şi de Biserică“, a spus pr. Bogdan Sîrbu, de la parohia Căueşti. Şcoala Generală Şcheia asigură transportul şi spaţiile pentru activităţi pe toată perioada taberei. De asemenea, Primăria Şcheia va oferi câte un dar tuturor copiilor în ultima zi a taberei, când la festivitatea de premiere vor fi oferite diplome de participare.
Finalul Taberei „Sfântul Apostol Luca“ la Mănăstirea Lacuri
Tabăra de creaţie religioasă „Sfântul Apostol Luca“ de la Mănăstirea Lacuri, din judeţul Iaşi, s-a încheiat ieri printr-o festivitate de premiere. Copiii, care au participat cu emoţie la acest eveniment, au asistat de dimineaţă la Sfânta Liturghie oficiată în biserica aşezării monahale. Ei au provenit din mai multe parohii ale Protopopiatului Hârlău. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa părintelui Nicolae Crăciun, protopop al Protopopiatului Hârlău, a ierom. Petronie Andrei, stareţul Mănăstirii Lacuri, şi a prof. Dorin Marian Orzetic, coordonatorul tehnic al taberei. Tabăra de creaţie religioasă „Sfântul Apostol Luca“ a început, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, pe 6 august. Programul zilnic al celor 35 de copii a început cu participarea la Sfânta Liturghie şi a continuat cu atelierul de pictură. În fiecare seară s-a oficiat Paraclisul Maicii Domnului.