(Video) La Iași a început cea de-a XV-a ediție a a Masterclass-ului Internațional de Cânt Bizantin
La Iași a avut loc astăzi, 11 iulie 2022, ceremonia de deschiderea a ediției a XV-a a Masterclass-ului Internațional de Cânt Bizantin, cel mai mare eveniment din țara noastră dedicat exclusiv predării și interpretării Artei Psaltice.
Urmând tradiția edițiilor anterioare, evenimentul, desfășurat în perioada 10-15 iulie, îmbină cursuri practice cu prezentări teoretice, astfel încât cursanții să beneficieze de conferințe, prezentări și discuții cu caracter interdisciplinar, în limbile greacă, engleză și română.
Sala „Iustin Moisescu” din Ansamblul Mitropolitan Iași a fost astăzi gazda festivității de deschidere moderată de lect. univ. dr. Adrian Sîrbu, director artistic al Masterclass-ului Internațional de Cânt Bizantin. Alături de cursanți, la eveniment au participat conf. univ. dr. Maria Alexandru, de la Universitatea „Aristotelis” din Salonic, pr. prof. Cristian-Alexandru Barnea, consilier eparhial al Sectorului Învățământ al Arhiepiscopie Iașilor, Andrei Apreotesei, consilier județean al Municipiului Iași, precum și Mihaela Grăjdeanu, soprană la Opera Națională Română din Iași.
În semn de omagiu față de fondatorii spirituali ai Masterclass-ului Internațional de Cânt Bizantin, în cadrul festivității de deschidere a fost săvârșită și slujba Parastasului pentru arhim. Iustin Pârvu și Lykourgos Angelopoulos.
Evenimentul aniversar de anul acesta aduce împreună iubitori și cunoscători ai muzicii bizantine. Timp de 4 zile, va fi prezent la Iași domnul Panagiotis Neochoritis, Arhon Protopsalt al Marii Biserici a lui Hristos (Patriarhia Ecumenică de Constantinopol), care va susține cursuri intensive de interpretare a Artei Psaltice, lucrând la nivel avansat cu un grup select de cursanți cu o vastă experiență în cântarea de strană.
În cadrul celei de-a XV-a ediții conferențiază personalități de renume internațional precum conf. univ. dr. Maria Alexandru (Universitatea „Aristotelis” din Salonic), prof. Nathaniel Evans (Salonic) și soprana Mihaela Grăjdeanu, de la Opera Națională Română din Iași. De asemenea în aceste zile se desfășoară și un curs de muzică răsăriteană cultă, susținut de doamna conf. univ. dr. Maria Alexandru alături de membri ai ansamblului de muzică răsăriteană cultă „Psaltira” din Salonic și ai ansamblului de paleografie muzicală „Chrysorrimon”.