Evenimente care vor avea loc în Arhiepiscopia Iaşilor în perioada 12-18 mai 2024

Arhiepiscopia Iaşilor

Evenimente care vor avea loc în Arhiepiscopia Iaşilor în perioada 12-18 mai 2024

    • Simpozion Stăniloae 2024
      Evenimente care vor avea loc în Arhiepiscopia Iaşilor

      Evenimente care vor avea loc în Arhiepiscopia Iaşilor

    • Evenimente care vor avea loc în Arhiepiscopia Iaşilor în perioada 12-18 mai 2024
      Evenimente care vor avea loc în Arhiepiscopia Iaşilor

      Evenimente care vor avea loc în Arhiepiscopia Iaşilor

    • Evenimente care vor avea loc în Arhiepiscopia Iaşilor în perioada 12-18 mai 2024
      Evenimente care vor avea loc în Arhiepiscopia Iaşilor

      Evenimente care vor avea loc în Arhiepiscopia Iaşilor

    • Evenimente care vor avea loc în Arhiepiscopia Iaşilor în perioada 12-18 mai 2024
      Evenimente care vor avea loc în Arhiepiscopia Iaşilor

      Evenimente care vor avea loc în Arhiepiscopia Iaşilor

În perioada 12-18 mai 2024, în Arhiepiscopia Iaşilor, vor avea loc următoarele evenimente:

Duminică, 12 mai - Duminica a 2-a după Paști (a Sfântului Apostol Toma)

În această zi, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, slujba Sfintei Liturghii va fi săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care, de la ora 13.00, va participa la evenimentul „Ziua Familiei” organizat de Primăria Municipiului Iași în Parcul Expoziției. La eveniment sunt așteptate peste 650 de familii care au aniversat 50 de ani de căsătorie în perioada 10 mai 2023 - 7 mai 2024. Acesta este cel mai mare număr de cupluri premiate din istoria de două decenii a „Zilei Familiei”.

În aceeaşi zi, de la ora 14.00, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan va săvârși Taina Sfântului Botez la Parohia „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv” – Valea Lupului, pentru prunca Maria, fiica familiei părintelui Ioan-Bogdan şi a prezbiterei Ionela Olăeru, iar de la ora 16.00, la rondul din zona Tătărași Nord, va săvârși slujba de sfințire a bustului preotului Visarion Puiu, director al Ateneului Popular din Tătărași între anii 1945-1947. Preotul Visarion Puiu a făcut închisoare pe motiv de „naționalism” și „uneltire contra ordinii sociale”, trecând prin închisorile din Bacău, Gherla, Periprava, Stroenești ș.a., suferind pe nedrept în detenție, fiind considerat, ulterior, mărturisitor în temnițele comuniste.

***

Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, va săvârşi slujba Sfintei Liturghii la Parohia Cârlig din Protopopiatul 1 Iaşi, unde va sfinţi catapeteasma bisericii şi clopotniţa ansamblului parohial, iar după-amiază va sfinţi casa parohială din Ţigănaşi, judeţul Iaşi.

***

În cadrul serilor catehetice Gânduri de seară la Mănăstirea Bucium va avea loc, începând cu ora 17.00, întâlnirea intitulată Icoana Învierii – valenţe spirituale şi artistice, invitat fiind protos. Teofan Straton.

***

Biserica Sfântul Dimitrie Miorcani din Protopopiatul Darabani va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar, în cadrul căreia preotul Flavius Drob va susține conferința cu tema: Pastoraţia şi îngrijirea persoanelor bolnave.

Luni, 13 mai

În zilele de 13 şi 14 mai 2024, va avea loc ediția a XVI-a a Simpozionului Internaţional „Studia Theologica Doctoralia”, organizat de Şcoala Doctorală a Facultăţii de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloae din cadrul Universităţii Al. I. Cuza din Iaşi, în colaborare cu Facultatea de Teologie Catolică a Universităţii Karl Franzens din Graz (Austria), cu Institutul Teologic Sfântul Ioan Damaschin al Universității Balamand (Liban), cu Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Aristotel din Salonic (Grecia) și cu Asociația Miron Barnovschi (Iași). Tema de anul acesta a evenimentului este Discursul teologic, cuvântul care zidește și vindecă. Valențe ale cercetărilor doctorale actuale.

Simpozionul se înscrie în cadrul manifestărilor dedicate „Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și „Anului comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți” în Patriarhia Română și îşi propune să evidenţieze cercetările actuale și constante ale doctoranzilor din ţară şi din străinătate în domeniul studiilor teologice. De la ora 9.00, în Sala Iustin Moisescu din cadrul Ansamblului Mitropolitan Iași, va avea loc deschiderea evenimentului, moment la care va participa şi Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan. Programul complet al evenimentului poate fi consultat pe site-ul oficial al evenimentului: studiatheologicadoctoralia.ro

***

În această zi, vor avea loc şedinţele administrative ale preoţilor din protopopiatele Hârlău, Darabani (întâlnire în cadrul căreia preotul Vlad Drob de la Parohia Sfântul Ilie Lismanita va prezenta tema: Internetul ca loc al mărturisirii credintei în Hristos), Dorohoi (în cadrul căreia preotul Teofan Justinian Curelariu va susţine o temă dedicată Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor) şi Botoşani (întâlnire precedată de săvârşirea slujbei Sfintei Liturghii, de la ora 7.30, la Biserica Sfântul Dimitrie din Botoșani. Tema şedinţei, care va avea loc în sala de ședințe a Protopopiatului Botoșani, va fi: Boli moderne ale minții și ale sufletului omenesc ce duc la trafic și la exploatarea de ființe umane, conferinţă susţinută depreotul Andrei Anușca).

Marţi, 14 mai

De la ora 17.00, la troița închinată martirilor din temnițele comuniste, amplasată în Parcul Tineretului din Piatra Neamț, Protopopiatul Piatra Neamț și Complexul Muzeal Județean Neamț organizează un eveniment prin care se doreşte să se comemoreze ziua de 14 Mai – ziua martirilor din temnițele comuniste. Va fi săvârşită o slujbă de pomenire a martirilor din temnițele comuniste, dar se va organiza şi un moment cultural-artistic la care vor fi invitați Corul „Camena” al preoteselor din Protopopiatul Piatra Neamț şi Corala „Evanghelismos” coordonată de diac. Ciprian Ceai. 

***

În această zi, va avea loc şedinţa administrativă a preoţilor din protopopiatul Târgu Neamţ (întâlnire în cadrul căreia va fi susţinută tema: Taina Sfântului Maslu: lucrarea principală a Bisericii pentru cei bolnavi și suferinzi).

***

Capela Sfântul Gheorghe a Spitalului de Recuperare Botoșani va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar Sfântul Spiridon Botoșani, în cadrul căreia preotul Ioan Alupoaiei va susține conferința cu tema: Importanța bolilor pentru mântuirea sufletului.

Miercuri, 15 mai 

În perioada 15-17 mai 2024, va avea loc Simpozionul Internațional Dumitru Stăniloae care, anul acesta, are o tematică mai mult decât sugestivă: „Binecuvântat este cel ce vine în numele Domnului... Cuvânt, comunicare, terapie”. Ea va fi abordată teologic de profesioniștii domeniului și interdisciplinar de către specialiști consacrați din țară și străinătate. Ediția de anul acesta va debuta cu ateliere organizate în licee și universitate, fapt care își propune să apropie noile generații de spiritualitatea creștin-ortodoxă. Taina cuvintelor și inefabilul rostirii celei ultime și definitive vor fi aduse în discuție de renumiți teologi și respectați intelectuali publici. Comunicarea de Sine a În-Sinelui divin și exercițiul cult al teologiei pe seama proferării lui Dumnezeu în lume va fi unul dintre subiectele tari ale acestei ediții a Simpozionului Dumitru Stăniloae

Apoi, tema clasică și mereu nouă a „Logosului și vindecării cuvintelor” va fi prezentată profesionist, rafinat și atractiv de către teologi. Ea se va împleti armonios cu viziunea literaților și specialiștilor în comunicare publică asupra biografiei cuvântului și a sensurilor comunicării în lumea de azi. Extrem de interesante se anunță a fi și dezbaterile despre patologiile comunicării în spațiul real și în cel virtual, obsesia post-adevărului și terapiile spirituale ale acestor derapaje ideologice.

Deschiderea oficială a Simpozionului Internațional „Dumitru Stăniloae” va avea loc, de la ora 17.00, la Teatrul Național din Iași, moment la care va participa și Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, urmând ca lucrările simpozionului din celelalte două zile (16 și 17 mai) să se desfășoare în Sala „Iustin Moisescu” din cadrul Ansamblului Mitropolitan din Iași.

***

Parohia Sfântul Ioan Gură de Aur din Iaşi, Protopopiatul 2 Iaşi, va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 1 – Sfântul Vasile ce Mare.

Joi, 16 mai

La Mănăstirea Coșula din județul Botoșani, Protopopiatul Botoșani, va fi sfințit un nou paraclis din cadrul ansamblului monahal, moment care va precede slujba Sfintei Liturghii săvârşite de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan, împreună cu Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, și cu Preasfinţitul Antonie, Episcop de Bălți.

***

Liceul Teologic Ortodox Sfinții Împărați Constantin și Elena Piatra Neamț organizează în această zi ediţia a VI-a a Simpozionui pentru elevi Făclii Ortodoxe în Petrodava. Tema întâlnirii de anul acesta este: Sfinții Tămăduitori, doctori fără de arginți – o viață închinată slujirii aproapelui. Partenerii evenimentului sunt Protopopiatul Piatra-Neamț, Seminarul Teologic Ortodox Veniamin Costachi de la Mănăstirea Neamț, Liceul Teologic Ortodox Cuvioasa Parascheva de la Mănăstirea Agapia, Seminarul Teologic Sfântul Gheorghe din Roman, Seminarul Teologic Ortodox Sfântul Vasile cel Mare din Iași, Seminarul Teologic Liceal Ortodox Sfântul Ioan Iacob Dorohoi, Seminarul Teologic Liceal Ortodox Mitropolitul Dosoftei din Suceava, Seminarul Teologic Ortodox Sfântul Andrei din Galaţi şi Seminarul Teologic Liceal Ortodox Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Botoșani. 

***

Biserica Parohiei Ionășeni, Protopopiatul Botoșani, va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar Sfântul Mina Albești, în cadrul căreia preotul Dorin-Liviu Onciuleanu va susține conferința cu tema: Sfântul Maslu – Taina vindecării sufletești și trupești.

***

Parohia Sfinții Apostoli Petru și Pavel – Slobozia, Protopopiatul 3 Iaşi, va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar Sfântul Iacov al lui Alfeu, în cadrul căreia preotul Ionuț Aurel Șuleapă va susține conferința cu tema: Sfânta Împărtășanie – „Pâinea noastră cea de toate zilele”.

***

Parohia Sfânta Cuvioasă Parascheva Cristești, Protopopiatul Pașcani, va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 2 Sfânta Cuvioasă Parascheva, în cadrul căreia preotul Marius Botez va susține conferința cu tema: Unitatea dintre preoți, izvor de putere și comuniune.

***

Parohia Sfânta Ecaterina – Cimitir Sfântul Vasile din Iaşi, Protopopiatul 2 Iaşi, va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 2 Sfântul Apostol Andrei, în cadrul căreia preotul Iustinian Răduc va susţine o conferinţă cu tema: Prorocul Daniel, profetul Parusiei.

Parohia Sfinții Trei Ierarhi din Iaşi, Protopopiatul 2 Iaşi, va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 3 Pogorârea Duhului Sfânt, în cadrul căreia preotul Ioan Boampă va susţine o conferinţă cu tema: Unitatea dintre preoți, izvor de putere și comuniune.

Vineri, 17 mai

Biserica Sfântul Pantelimon din Botoșani va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar Sfântul Spiridon din Botoșani, în cadrul căreia preotul Lucian Leonte va susține conferința cu tema: Cum se canonisesc păcatele.

***

Biserica Adormirea Maicii Domnului Hudești din Protopopiatul Darabani va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar, în cadrul căreia preotul Sergiu Gavriliu va susține conferința cu tema: Vizitarea bolnavilor, alinarea sufletească – împlinirea poruncii Mântuitorului Hristos.

***

Parohia Holboca 2 din Protopopiatul 2 Iaşi, va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar nr. 5 Sfântul Proroc Ilie, în cadrul căreia preotul Ionuț Mihalache va susţine conferinţa cu tema: Prorocul Daniel, profetul Parusiei.

Sâmbătă, 18 mai

În această zi, va fi sfinţită biserica Parohiei Sfinţii Împărați Constantin și Elena din Protopopiatul Roznov, județul Neamț, moment care va precede săvârşirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan.

***

Castelul Sturdza de la Miclăușeni organizează, în zilele de 18 şi 19 mai 2024, un târg de carte pentru copii, eveniment aflat la prima ediţie şi care îşi propune să ofere părinților și copiilor un prilej de explorare, cunoaștere și descoperire a bucuriei lecturii.

Programul de vizitare a Castelului Sturdza este zilnic, astfel: de marţi până vineri, între orele 11.00–18.00 (ultima intrare la ora 17.00), sâmbăta și duminica, între 12.00–18.00 (ultima intrare, la ora 17.00), iar lunea, între orele 10.00–16.00 (ultima intrare, la ora 15.00). Vizitarea castelului în afara acestui program se poate face prin rezervare cu minimum 24h înainte de ora dorită pentru vizită și în funcție de disponibilitatea gazdelor. 

(Biroul de presă al Arhiepiscopiei Iaşilor)

Citește despre: