A fost sfinţită Casa memorială „Teoctist Patriarhul“ din Tocileni

Arhiepiscopia Iaşilor

A fost sfinţită Casa memorială „Teoctist Patriarhul“ din Tocileni

Casa memorială „Teoctist Patriarhul“ din localitatea Tocileni, comuna Stăuceni, judeţul Botoşani, a fost sfinţită în după-amiaza zilei de duminică, 4 mai 2014, de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. Construită de autorităţile locale, casa memorială a vrednicului de pomenire patriarh Teoctist Arăpaşu expune spre vizionare bunuri personale ale fostului ierarh, donate muzeului de Patriarhia Română şi Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, şi este decorată cu obiecte tradiţionale specifice zonei Botoşani.

Casa memorială „Teoctist Patriarhul“ a fost realizată după o fotografie din arhiva personală a familiei Arăpaşu. Construcţia, în stilul specific arhitecturii moldoveneşti, este formată din tindă şi două odăi, prispă şi acoperiş din stuf, şopron pentru unelte agricole şi coşar împletit din nuiele în ogradă. În cadrul aşezământului sunt expuse mitra, toiagul arhieresc şi veşmintele fostului patriarh, dar şi cărţile scrise de acesta, obiecte ce au aparţinut familiei sale, o bibliotecă cu cele 17 volume de predici, precum şi numeroase medalii, plachete şi distincţii dobândite de patriarh în timpul vieţii.

Slujba de sfinţire a casei memoriale, alături de troiţa, fântâna şi bustul fostului patriarh, a fost oficiată duminică de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de Înaltpreasfinţitul Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale, Preasfinţitul Corneliu, Episcopul Huşilor, Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul la eveniment al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, şi Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

La final, primul care a luat cuvântul a fost Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, care a adresat mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, intitulat „«Betleemul» patriarhului Teoctist“, adresat cu prilejul sfinţirii Casei memoriale „Teoctist Patriarhul“.

„Ne exprimăm speranţa că acest muzeu memorial, ridicat în «Betleemul» patriarhului Teoctist din ţinutul Botoşanilor, unde a văzut lumina zilei la 7 februarie 1915, va contribui la cinstirea memoriei celui mai ilustru fiu al satului, patriarhul Teoctist, la cunoaşterea moştenirii spirituale a personalităţii şi activităţii sale bisericeşti şi româneşti, precum şi la înţelegerea duhovnicească a istoriei recente a Bisericii noastre, întrucât a păstorit ca mitropolit al Moldovei şi Sucevei între anii 1977-1986 şi ca patriarh al României între anii 1986-2007. Felicităm pe Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care s-a implicat activ în realizarea acestui proiect, în colaborare cu Primăria comunei Stăuceni, şi binecuvântăm pe toţi pelerinii care vor vizita Casa memorială «Teoctist Patriarhul» din Tocileni, ca omagiu pios de cinstire adus memoriei unui mare iubitor de Biserică şi Neam“, s-a arătat în comunicatul trimis de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

„Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist nu a fost niciodată dezlipit în duh şi în adevăr de locul unde a vieţuit“

De asemenea, IPS Mitropolit Teofan a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a adus mulţumiri autorităţilor locale, dar şi sătenilor şi tuturor celor care au sprijinit la realizarea casei memoriale, amintind de imaginea locului unde s-a născut şi a copilărit vrednicul de pomenire patriarh: „Ne aflăm aici, în ambianţa de altădată a copilăriei patriarhului Teoctist Arăpaşu. Am văzut soba, prichiciul de după sobă, obiecte care amintesc de universul extraordinar în care patriarhul Teoctist, acum aproape 100 de ani, s-a ivit pe lume. Suntem în universul de taină, simplu şi minunat al creştinului de altădată. De la profesorul universitar, cum îl numea întotdeauna pe învăţătorul său, care l-a forţat pe tatăl său să îl dea la şcoală, până la mama sa şi la cei 10 fraţi şi surori pe care i-a avut, Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist nu a fost dezlipit în duh şi în adevăr niciodată de locul unde a vieţuit 13-14 ani, înainte de a pleca spre Sihăstria Voronei. Eu îi mulţumesc lui Dumnezeu că acum, la împlinirea a aproape 7 ani de la naşterea sa întru împărăţia cerurilor, domnul primar Epuraş, împreună cu colaboratori ai sfinţiei sale, cu prieteni de la Botoşani, dar mai ales cu suflarea acestui sat s-au gândit să scoată la suprafaţă viaţa de taină din cei 14 ani de copilărie ai patriarhului Teoctist. Îi mulţumesc în mod special domnului primar pentru aceasta, dar şi dumneavoastră, locuitorii acestei localităţi, că menţineţi vie amintirea patriarhului nostru“.

Drept răsplată pentru eforturile depuse în ridicarea şi amenajarea casei memoriale, Cozmin Iulian Epuraş, primarul comunei Stăuceni, a primit din partea Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei „Crucea Moldavă pentru mireni“.

Citește despre: