Ultima zi din 2024, la Catedrala Mitropolitană: ieșenii încep noul an cu numele Domnului Hristos
În ultimii ani, Biserica noastră a rânduit ca pe 31 decembrie, în lăcașurile de cult, să se oficieze Slujba trecerii dintre ani, care cuprinde Acatistul Mântuitorului Iisus Hristos, precum și câteva rugăciuni de mulțumire pentru binecuvântarea revărsată de Dumnezeu în anul ce tocmai a trecut. La Catedrala Mitropolitană din Iași, această rânduială solemnă a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care s-a rugat împreună cu credincioșii ieșeni cu puțin înainte de miezul nopții.
Și în acest an, Catedrala ocrotită de Sfânta Cuvioasă Parascheva a devenit pentru numeroși creștini un binecuvântat prilej de a întâmpina Anul Nou cu rugăciune. Zeci de persoane au participat marți seara, începând cu ora 23.30, la Slujba trecerii dintre ani. Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos a fost citit de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan și de părinții sfântului lăcaș.
La finalul momentului liturgic, cei prezenți au ascultat cuvântul de binecuvântare rostit de Părintele Mitropolit, care a arătat că în acest moment de bilanț, creștinul poate observa că întreaga sa viață a fost și este susținută de Dumnezeu, de familie și de Biserică:
Prin slujba din această noapte, în mod deosebit, încercăm să introducem Duhul lui Dumnezeu în inima trecerii dintre ani, trecerii laice dintre ani, cu nădejdea că Dumnezeu primește rugăciunea noastră, și anul în care am intrat, după dimensiunea sa civilă, va fi un an bineplăcut lui Dumnezeu. Într-o asemenea noapte, precum și ziua de mâine, de fapt ziua de astăzi, gândim poate ceva mai intens la cum au fost zilele noastre, anul care a trecut, 2024. Și cum vor fi zilele anului în care am intrat. Război, alegeri în anul trecut, nădăjduim pace în anul care vine, așezarea lucrurilor și în societate, cu gândul la familia proprie, la locul nostru de muncă și la cele care definesc trecerea noastră prin această lume în răstimpul unui an. În adâncime, însă, conținutul anului care a trecut se arată în cât de mult l-am iubit pe Dumnezeu și pe aproapele, cât de mult am reușit să-l iertăm pe aproapele care ne-a greșit, cât de mult am făcut pe cel de lângă noi să ne ierte pentru toate cele pe care le-am greșit la adresa sa, cât de mult ne-am smerit, dacă ne-am smerit cumva, cât de mult, de adânc, de intens, de înălțător ne-am rugat lui Dumnezeu în anul care a trecut. Acesta este un conținut mai puțin vizibil, și poate mai puțin conștientizat de noi. Ne întrebăm ce ne-a susținut cel mai mult în anul care a trecut și pot fi diferite răspunsuri la această întrebare, dar cred că cel mai mult ne-a susținut Dumnezeu de Sus, familia și Biserica de jos.
Această rânduială solemnă este oficiată în bisericile din Patriarhia Română şi reprezintă un prilej de a mulţumi Preasfintei Treimi pentru binefacerile primite, de a cere binecuvântarea anului care începe şi de a aprofunda înţelesurile praznicului împărătesc de la 1 ianuarie.
În această dimineață, chiriarhul va săvârși Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare.