Conferința preoțească în Protopopiatul Bârlad

Episcopia Huşilor

Conferința preoțească în Protopopiatul Bârlad

    • Conferința preoțească în Protopopiatul Bârlad
      Conferința preoțească în Protopopiatul Bârlad

      Conferința preoțească în Protopopiatul Bârlad

La Mănăstirea Florești din judeţul Vaslui a avut loc luni, 24 mai 2021, conferința semestrială de primăvară a preoților din Protopopiatul Bârlad, prezidată de către Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor.

Programul întrunirii a debutat cu Sfânta Liturghie, oficiată de către Episcopul Hușilor, în biserica așezământului monahal. După cum informează site-ul Eparhiei Huşilor, Părintele Episcop Ignatie a vorbit în cuvântul său despre centralitatea Sfintei Euharistii în viața creștinilor: „«Aceasta este pâinea care s-a pogorât din cer, nu precum au mâncat părinţii voştri mana şi au murit. Cel ce mănâncă această pâine va trăi în veac» (Ioan 6, 58). Pasajul evanghelic comportă două aspecte. Pe de o parte, Hristos le vorbește ucenicilor Săi despre «Pâinea care S-a pogorât din cer», despre Sfânta Împărtășanie. Ori de câte ori ne hrănim cu Trupul și Sângele Lui, rămânem întru El - ne asigurăm această intimitate spirituală cu Hristos. Pe de altă parte, în urma acestui cuvânt despre Euharistie, cei care L-au ascultat nu au putut să își asume înțelegerea a ceea ce Hristos a vrut să le transmită. (...) Tainele Bisericii sunt cele care ne țin în interiorul relației intime și profunde, ca mădulare ale Bisericii celei vii a lui Hristos. Sfintele Taine sunt cele care, prin excelență, permanentizează calitatea noastră de membri ai Bisericii. Nu este simplu să înțelegem importanța unei vieți euharistice în existența noastră duhovnicească. Chiar ucenicilor le-a fost greu să înțeleagă acest cuvânt al lui Hristos despre Împărtășanie”.

După Sfânta Liturghie a urmat conferința semestrială de primăvară, sub genericul Anului omagial al pastoraţiei românilor din afara României. Invitatul Părintelui Episcop Ignatie a fost părintele Liviu Barbu de la Biserica Dobroteasa din București, slujitor vreme de 12 ani în Marea Britanie și lector asociat al Institutului de studii Creștin-Ortodoxe din Cambridge. Părintele Liviu Barbu a prezentat tema „Propovăduirea și experierea credinței în diaspora: câteva coordonate pastorale și misionare”.

Citește despre: