Episcopia Hușilor: Simpozion dedicat domnitorului Dimitrie Cantemir, la 300 de ani de la moartea sa

Episcopia Huşilor

Episcopia Hușilor: Simpozion dedicat domnitorului Dimitrie Cantemir, la 300 de ani de la moartea sa

  • Simpozionul Național „Dimitrie Cantemir, cărturar și erudit spirit european”
   Simpozionul Național „Dimitrie Cantemir, cărturar și erudit spirit european” / Foto: episcopiahusilor.ro

   Simpozionul Național „Dimitrie Cantemir, cărturar și erudit spirit european” / Foto: episcopiahusilor.ro

Sâmbătă, 23 septembrie, pe esplanada Catedralei Episcopale din Huși a avut loc Simpozionul Național „Dimitrie Cantemir, cărturar și erudit spirit european”, cu prilejul împlinirii a 300 de ani de la trecerea sa la cele veșnice și a 350 de ani de la naștere.

În cadrul simpozionului organizat de Episcopia Hușilor, au susținut lucrări următorii participanți:

 • Preasfințitul Părinte Ignatie a avut intervenţia intitulată: «Opțiunea Cantemir sau „opțiunea Benedict”?».

 • Dl. Acad. Prof. Dr. Andrei Eșanu și Dna. Prof. Dr. Valentina Eșanu de la Chișinău au prezentat comunicarea: „Dimitrie Cantemir – teolog”.

 • Pr. Prof. Dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași, a vorbit despre „Educația teologică a Domnitorului Dimitrie Cantemir, ctitoriile familiei Cantemireștilor și aducerea osemintelor sale în țară, la Iași”.

 • Dl. Prof. Dr. Valentin Constantinov, cercetător la Institutul de Istorie din Chișinău, a prezentat tema: „Dimitrie Cantemir și imperiile creștine. Din nou despre intenția lui Dimitrie Cantemir de a trece sub protectoratul austriac în 1714”.

 • Pr. Prof. Dr. Mihail Săsăujan, de la Facultatea de Teologie „Iustinian Patriarhul” din București a prezentat comunicarea: „Relația Stat – Biserică și relația cu Patriarhia Ecumenică identificate în Descrierea Moldovei”.

 • Pr. Prof. Dr. Jan Nicolae, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, a prezentat tema: „Polemici catehetice la începutul secolului al XVIII-lea: Dimitrie Cantemir și Teofan Prokopovych”.

 • Dl. Prof. Theodor Codreanu a vorbit despre „Cantemir și Epigonii lui Eminescu”; iar Dl. Prof. Costin Clit a prezentat legăturile „Cantemireștilor cu Ținutul Fălciului”.

Cu prilejul organizării acestui eveniment, a fost prezentat de către părintele Cosmin Gubernat, consilier cultural al Episcopiei Hușilor, volumul „Episcopia Hușilor – studii, articole și documente” semnat de Costin Clit, apărut la editura Horeb.

La final, participanții s-au deplasat la Mănăstirea „Dimitrie Cantemir”, unde Preasfinția Sa a săvârșit Slujba de pomenire a Domnitorului Dimitrie Cantemir în biserica monument istoric.

Citește despre: