Cea mai potrivită zi pentru săvârşirea cununiei religioase
Până în ziua cununiei, mirii stau fiecare la părinţii lor, iar în dimineaţa Duminicii stabilite pentru Cununia religioasă, mirii se pregătesc fiecare, ajutaţi de naşii lor.
Ziua perfectă este Sfânta Duminică, potrivit rânduielii creştine ortodoxe. Până în ziua cununiei, mirii stau fiecare la părinţii lor, iar în dimineaţa Duminicii stabilite pentru Cununia religioasă, mirii se pregătesc fiecare, ajutaţi de naşii lor. Apoi, mirele, însoţit de rude, merge la casa miresei şi de aici vine împreună cu părinţii, cu naşii şi cu toate rudele la biserică, în parohia mirelui. Aici, sunt aşezaţi în faţă, la loc de cinste, şi ascultă cu evlavie Sfânta Liturghie, iar preotul şi credincioşii se roagă lui Dumnezeu în timpul slujbei pentru binecuvântarea şi ajutorul lor în căsătorie. După predică, mirii se împărtăşesc cu Trupul şi Sângele lui Hristos, dacă au dezlegare de la preot şi dacă nu s-au împărtăşit mai înainte.
La sfârşitul Liturghiei se scoate Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce, cununiile şi cele necesare în mijlocul bisericii şi începe slujba logodnei şi a Cununiei religioase, la care trebuie să participe tot satul, ca martori şi rugători, înaintea lui Dumnezeu, pentru noua familie care se întemeiază acum. Cu cât vor participa mai mulţi credincioşi la cununie şi cu cât se vor ruga mai mulţi pentru cei doi miri, cu atât le va fi căsnicia mai liniştită şi binecuvântată.
După slujbă, preotul binecuvintează mirii şi îi însoţeşte la masa de nuntă din casa mirelui, împreună cu rudele. Iar după binecuvântarea mesei, ospătează cu toţii şi se veselesc, slăvind pe Dumnezeu, iar preotul ţine cuvânt de învăţătură; apoi se aduc daruri pentru cei doi miri.
(Arhimandrit Ioanichie Bălan, Călăuză ortodoxă în familie şi societate, volumul II, Editura Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Iaşi, 1993, p. 37)