Se poate face nunta în zi de vineri?

Foto: Oana Nechifor

Sărut mâna! Părinte, fiica mea urmează să se căsătorească, dar nu au stabilit ziua pentru că nu găsesc locație libera decât în ziua de vineri. Aș vrea să ne dați un sfat, dacă e bine să facă nunta într-o zi de vineri? Mulțumesc și Doamne ajută!

28 Martie 2017

Soră Mariana,

Învățătura Bisericii spune clar: nu se fac nunți în toate zilele de post și în posturile de peste an. Încercați să stabiliți o altă zi din săptămână, în care să nu fie post sau să nu fie o altă pricină care să oprească această slujbă. Dacă veți cerceta cu atenție Calendarul editat de Sfânta Arhiepiscopie a Iașilor, veți găsi concret în ce zile nu se pot face nunți în anul 2017,dar și în 2018.

Cu bune doriri, pr. Mihail

Emily a răspuns:
29 Martie 2017

Dvs. va referiti probabil la petrecerea de nunta, deoarece eu nu cred ca nu exista nicio biserica in zona care sa nu poata sa-i cunune pe cei doi in zi de sambata sau duminica.

Mai pacatos ca Iuda a răspuns:
2 Aprilie 2017

Doamne ajuta !

Sora intr-u Hristos , parintele spunea ca , conform canoanelor bisericesti NU se poate savarsi aceasta slujba daca este zi de post Miercuri sau Vineri , ori in posturile mari de peste an : Postul Sfintei Maria , Postul Sfintilor Ap. Petru si Pavel , Postul Nasterii Mantuitorului , Postul Invierii Domnului . Ca si sinteza , slujba Sfintei Taine a cununiei poate fi savarsita in orice zile a saptamanii MAI PUTIN miercurea si vinerea , SI NICI in posturile de peste an , cele mai sus mentionate .
Iertare daca am gresit sau daca am suparat ori am mahnit pe cineva !

Doamne-ajuta !

cecilia a răspuns:
15 Aprilie 2017

Stim oare noi,mirenii a da raspunsuri mai convingatoare ,mai "tari" decat un sfintit Parinte?? Putere si mult ajutor de la Dumnezeu in special fiicei dvs.!

Radu a răspuns:
19 Septembrie 2017

Buna seara.exista vreo biserica in iasi care face cununii religiose vinerea? Viitorii nostri fini sunt intr-o situatie mai delicata din cauza locatiei nuntii....sau eventual sfaturi....multumesc anticipat.

pr Andrei Atudori a răspuns:
26 Septembrie 2017

Sfânta Taină a Cununie nu se săvârșește în zi de vineri! Un astfel de lucru este necanonic. Ca nași aveți datoria de a-i călăuzi în cele bune și nicidecum în a-i susține în a încălca postul din ziua de vineri. În plus dacă pentru ei este mai importantă locația unde se va desfășura petrecerea decât Sfânta Taină a Cununiei în sine înseamnă că acolo sunt mai multe lucruri care trebuie puse în rânduială...

Chiar dacă, prin reducere la absurd, ați găsi un preot dispus că calce în picioare rânduielile bisericești, vă rog să aveți în vedere că nici măcar asta nu este o scuză.

Sunt convins că dacă vor pune ceea ce contează cu adevărat pe primul plan atunci Dumnezeu îi va ajuta să rezolve frumos și situația delicată despre care vorbiți.

pr. Andrei

radu a răspuns:
26 Septembrie 2017

multumesc pt. raspuns.oricum,situatia delicata la care ma refeream nu se datoreaza doar locatiei pt. nunta.....si nicidecum nu incurajez viitorii nostri fini in a face cununia religioasa vineri pe motiv ca nu au gasit restaurant. nici nu sunt de acord sa faca cununia de exemplu sambata sau duminica(dupa nunta).am optat pt cununia religioasa joi iar vineri se va face nunta(asa au.si ei ce sarbatori.) in formula asta e posibil?

pr Andrei Atudori a răspuns:
26 Septembrie 2017

Doamne ajută!

În felul acesta rezolvați numai o jumătate din problemă. Cum se împacă petrecerea nunții cu postul din ziua de vineri?! Interdicția săvărșirii Tainei Sfintei Cununii în zi/zile de post are în vedere două aspecte: 1. Bucuria unui astfel de eveniment nu este compatibilă cu sobrietatea unei zile de post; 2. O eventuală „petrecere” de după Cununie, deși nu are nimic de a face cu Taina Cununiei în sine, nu poate decât să aibă loc prin încălcarea postului. Concepul de petrecere în sine este opus postului. Una peste alta, pentru cei care doresc neapărat să ai parte și o formă oarecare de petrecere, cea mai potrivită zi, social vorbind, socotesc că rămâne ziua de duminică (după-amiază).

Cu gânduri bune,

pr. Andrei

 

 

Adaugă comentariul tău

De la același autor

Ultimele din categorie

Bloc Social Icons