Dinamica relațiilor se schimbă când mai vine un copil în familie

Căsătorie

Dinamica relațiilor se schimbă când mai vine un copil în familie

    • Dinamica relațiilor se schimbă când mai vine un copil în familie
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Pe măsură ce mama devine din ce în ce mai neputincioasă din cauza gestației, soțul trebuie să compenseze cu mai multă atenție arătată copilului mai mare, să se îngrijească de el, să fie complici în joacă și în încheierea frumoasă a zilei, astfel încât mamei să-i fie lăsat timp să se pregătească de naștere. Dacă tatăl va acorda mai mult timp copiilor mai mari, se va consolida o legătură deosebit de benefică între aceștia.

Un moment important în creșterea și maturizarea familiei este pregătirea pentru următoarele nașteri. În cazul în care pruncii vin la un răstimp mic, presiunea pe mamă este deosebit de mare. Nevoia de ajutor este evidentă și, dacă soțul nu știe să răspundă rezonabil, există un mare risc să urmeze o degradare a relațiilor familiale. Și în relațiile dintre copii pot să apară tensiuni. Odată cu venirea unui frățior sau a unei surioare, pot fi stârnite gelozii și neînțelegeri din partea celor mai mari.

Ținând cont de aceste aspecte, perioada sarcinii trebuie să fie folosită de către soți și pentru a pregăti copiii mai mari pentru primirea unui nou membru al familiei.

Pe măsură ce mama devine din ce în ce mai neputincioasă din cauza gestației, soțul trebuie să compenseze cu mai multă atenție arătată copilului mai mare, să se îngrijească de el, să fie complici în joacă și în încheierea frumoasă a zilei, astfel încât mamei să-i fie lăsat timp să se pregătească de naștere*. Dacă tatăl va acorda mai mult timp copiilor mai mari, se va consolida o legătură deosebit de benefică între aceștia și noua naștere nu va fi urmată de crize de gelozie din partea fraților mai mari. Dacă tatăl nu asumă această atitudine, va fi foarte greu de gestionat momentul în care pruncul, care până nu demult era în centrul atenției, se va considera abandonat de mamă în favoarea nou-născutului.

Această perioadă asumată corespunzător ajută și la consolidarea relației dintre soți. Dezinteresul soțului față de copii și lipsa de disponibilitate în a susține pregătirea soției pentru noua naștere pot crea mari probleme în viața de familie. Femeia este împinsă spre dedicarea totală maternității și soțul ajunge să fie el însuși victima propriilor neatenții. Cele mai multe probleme apar în viața de familie în această perioadă. Soțiile se consideră depășite de mulțimea grijilor în contextul obligațiilor maternale, iar soții ajung să se simtă abandonați sau neglijați. Dacă aceste momente delicate din viața de familie nu sunt întâmpinate cu pricepere și disponibilitate, neputințele riscă să se cronicizeze și să ducă la rupturi greu de depășit.

Soții ar trebui să fie liniștiți în gândul de a primi toți pruncii pe care Dumnezeu li-i dăruiește. Însă, în zilele noastre această stare e greu de asumat, omul stabilindu-și obiective foarte lumești. Cei care reușesc să trăiască astfel sunt de admirat, de încurajat și de luat ca model.

Familiile care nu pot asuma, în armonie, nașterea mai multor prunci, trebuie și ele să fie susținute de Biserică, fără însă să fie încurajate în această stare.

Biserica nu se substituie conștiinței și libertății omului. Ea trebuie să aducă mărturie, chiar și prin facilitarea întâlnirii dintre familii împlinite și familii care se află la începutul căsniciei, astfel încât, în mod firesc, cei care sunt la început de drum să fie susținuți și încurajați prin exemple concrete de viață.

(Pr. Patriciu Vlaicu, Împlinirea omului în viața de familie, Editura Apostolia, Paris, 2021, pp. 103-105)

*Este de la sine de înțeles că sunt și situații când acest lucru nu este posibil, dar atunci soții trebuie să facă tot posibilul să caute alte soluții pentru a-i ușura mamei pregătirea pentru naștere: bunici, rude, prieteni etc. Prin înțelegere, comunicare și rugăciune pot fi depășite toate piedicile. (n. r.)

Îți mai recomandăm și: Cum să pregătești copilul de 2-3 ani pentru venirea frățiorului

Vrei să ai un copil? E timpul pentru câteva schimbări

Familia are nevoie de timp și efort pentru a se desăvârși​