Cum poţi ajuta copiii să simtă realitatea lui Dumnezeu
Copilul poate fi ajutat, dacă este adus aproape de Dumnezeu. Pentru aceasta trebuie doar să trăieşti alături de copil ca un creştin ortodox, fără să fii fals şi să uiţi faptul că fiii noştri pot fi ispitiţi din cauza noastră sau, dimpotrivă, pot alege ceea ce considerăm noi că este important în viaţă.
În ce fel poţi ajuta copiii să simtă realitatea lui Dumnezeu, cum să vorbeşti cu ei despre Dumnezeu?
Linia comportamentului nostru legat de aceste chestiuni trebuie să fie în general aceeaşi ca şi întregul nostru comportament, în ce priveşte educarea copiilor. Nu trebuie realizate metode speciale sau indicaţii pentru soţ sau soţie, ca să citească nu ştiu ce cărţi. Experienţa trăirii lui Dumnezeu se dobândeşte personal, inclusiv de către copii, căci nimeni nu se va ruga în locul lor şi nimeni nu va asculta în locul lor cuvintele Evangheliei, aşa cum au fost ele auzite două mii de ani, de către milioane de creştini ortodocşi.
Pe de altă parte, copilul poate fi ajutat dacă este adus aproape de Dumnezeu. Pentru aceasta, trebuie doar să trăieşti alături de copil ca un creştin ortodox, fără să fii fals şi să uiţi faptul că fiii noştri pot fi ispitiţi din cauza noastră sau, dimpotrivă, pot alege ceea ce considerăm noi că este important în viaţă. Toate celelalte lucruri sunt deja detalii. Din descrierea vieţilor sfinţilor şi din amintirile despre oameni vrednici se pot valorifica multe episoade legate de simţirea lui Dumnezeu, de către cineva aflat la vârsta copilăriei. Această experienţă particulară este, desigur, foarte valoroasă. Cel mai important în educarea copiilor pentru o viaţă cu Dumnezeu este să trăieşti creştineşte.
(Preot Maxim Kozlov, Familia – ultimul bastion: răspunsuri la întrebări ale tinerilor, traducere din limba rusă de Eugeniu Rigoti, Editura Sophia, București, 2009, p. 192)
Tinerii caută experiențe de viață adevărată – Arhimandritul Gheorghe de la Mănăstirea Grigoriou, Athos
Lupta pentru a dobândi virtuțile și competiția dintre frați
Citește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro