Ierusalimul subteran

Documentar

Ierusalimul subteran

    • Ierusalimul subteran
      Ierusalimul subteran

      Ierusalimul subteran

    • Ierusalimul subteran
      Ierusalimul subteran

      Ierusalimul subteran

Sub aleile aglomerate şi siturile istorice ale vechiului Ierusalim, sute de oameni se strecoară prin tuneluri, camere medievale boltite şi canalizări romane, într-un oraş subteran care se extinde rapid, nevăzut de ochii celor de deasupra.

La nivelul străzii, vechiul oraş înconjurat de ziduri este o enclavă plină de energie cu un peisaj predominant islamic şi cu o populaţie majoritar arabă.

Ierusalimul subteran este diferit: aici zgomotul se stinge, soarele dogoritor al Orientului dispare şi lumina vine din becuri fluorescente. Miroase a pământ şi a mucegai, şi iese la iveală un oraş iudeu care a existat cu 2000 de ani în urmă.  

Săpăturile arheologice sub disputatul oraş vechi sunt o problemă de imensă sensibilitate. Pentru Israel, tunelurile sunt o dovadă a profunzimii rădăcinilor iudaice aici, şi aceasta a făcut ca tunelurile să fie unul dintre cele mai importante situri turistice: numărul vizitatorilor, în majoritatea lor iudei şi creştini, a crescut la mai mult de un million în 2010.

Dar mulţi palestinieni, care resping suveranitatea evreiască a cetăţii, văd în aceasta o ameninţare la pretenţiile lor pentru Ierusalim. Şi unii critici spun că s-a pus o lumină exagerată asupra istoriei iudaice.  

O nouă rută subterană va fi deschisă în două luni, şi când va fi deschisă, mai mult de doi kilometri de tuneluri vor fi accesibile publicului. Oficialii spun că cel puţin un alt proiect este în desfăşurare.

Într-un labirint cu multe niveluri şi coridoare sub Cartierul musulman, muncitorii scot molozul din tuneluri şi instalează balustrade de oţel pentru a stabiliza bolţi vechi de 700 de ani, din era mamelucilor.

La sud de Vechea Cetate, vizitatorii pot intra într-un tunel săpat acum 2500 de ani, pentru a merge, cu apa până la genunchi, pe sub cartierul arab Silwan şi a vedea un pasaj secret prin care rebelii iudei au scăpat de legiunile romane la distrugerea Ierusalimului în 70 A.D.

Tunelurile spun :“Noi suntem aici de 2000 de ani şi acum am ieşit la iveală” a spus Yonathan Mizrachi, un arheolog israelit. Yuval Baruch, arheologul şef de la Autoritatea Antichităţilor din Israel, a spus: “Ierusalimul este de mare interes pentru cel puţin o jumătate din populaţia pământului şi vom continua să descoperim trecutul în cel mai profesionist mod cu putinţă”.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: http://www.newstimes.com