Mâna dreaptă a Sfântului Grigorie Teologul
În Biserica Sfântul Nicolae „a Bătătorilor” din Ioannina se păstrează mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Grigorie Teologul, Arhiepiscopul Constantinopolului. Racla din argint a fost lucrată în 1784 de către argintarul Nicolae Pontikis, din Kalavrita.
Despre cum a ajuns mâna dreaptă a Sfântului Grigorie Teologul în biserica Sfântul Nicolae „a Bătătorilor” aflăm din istorisirea lui Konstantinos T. Kazantzis (1864-1927), intitulată „Mâna Sfântului Grigorie”, publicată pentru prima oară la Chicago, S.U.A., în 1910, în cartea „Istorisiri din patria mea”.
Potrivit istorisirii, dar și tradiției așa cum s-a păstrat, odată un preot din Morea umbla pe străzile strâmte ale orașului, făcând colectă și s-a întâlnit cu un hoge care purta turban. Acesta l-a invitat pe preot să-l urmeze și, după puțin timp, au ajuns amândoi la Seraiul aceluia. Acolo, hogele i-a spus:
– Nu te teme, Părinte, suntem creștini în ascuns și avem mult timp de când nu ne-am împărtășit. Vei rămâne aici luând aminte să nu te vadă cineva și ne vei sluji Sfânta Liturghie. Vei avea la dispoziție tot ceea ce vei avea nevoie.
Părintele s-a speriat, dar nu putea să facă altceva. A doua zi, de dimineață, a mers la el hogea și i-a spus:
– Astăzi ne vei sluji Sfânta Liturghie.
Și luându-l de mână, au trecut prin toate camerele Seraiului, au coborât multe trepte și acolo, la subsol, părintele a zărit o bisericuță. După ce părintele a liturghisit, hogea, vrând să-i mulțumească, i-a zis:
– Aici, în aceste cutii, am moaște de Sfinți. Alege una și ia-o ca mulțumire pentru slujire.
După ce le-a văzut, Părintele i-a zis lui hogea:
– Această mână o voi lua, pentru a binecuvânta cu ea.
Atunci hogea, după ce i-a spus că acea mână este mâna dreaptă a Sfântului Grigorie Teologul, i-a adăugat:
– Ia-o și să mergi cu bine!
Părintele s-a întors în Morea în perioada revoluției Orlovilor (cunoscută ca A doua revoltă peloponeziacă sau Revolta maritimă, n. trad.) din 1770. Atunci toate au fost distruse și arvaniții săvârșeau jafuri și prădări, iar împreună cu altele au luat și mâna Sfântului Grigorie Teologul. Pe aceasta au vândut-o în Ioannina, unde au cumpărat-o cei din breasla takiantziilor, care brodau veste. După ce au argintat cutia în care se afla cinstita mână, au dăruit-o în 1778, după cum se menționează în această istorisire, bisericii Sfântul Nicolae „a Bătătorilor”.
După mult timp, părintele respectiv s-a arătat în satele dimprejur și căuta mâna Sfântului. Când a găsit-o nu a putut să o ia, însă unii i-au dat aproximativ 300 de monede de argint, ca s-o răscumpere.
Așa s-a răspândit istoria...
De curând, racla din argint din anul 1784 a fost a fost împodobită cu o minunată icoană a Sfântului Grigorie, lucrare a pictorului Konstantinos Giannakis.
Cinstita mână a Sfântului Grigorie Teologul este aşezată spre închinare în partea de miazănoapte a bisericii Sfântul Nicolae „a Bătătorilor”, alături de părticele din Sfintele Moaște ale Sfinților Gheorghe Noul Mucenic din Ioannina, Gheorghe purtătorul de biruință, Chiric, Pantelimon și Trifon.
Minuni contemporane ale Sfântului Ioan Gură de Aur
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro