Șerpii din Kefalonia – o minune anuală din „insula contrastelor”
Șerpii din Kefalonia reprezintă o minune deosebită pe care Maica Domnului o săvârşeşte anual, în vremea postului Adormirii Maicii Domnului, în localitatea Markopoulos din insula Kefalonia.
Kefalonia este cea mai mare dintre insulele ionice. Stâncile greceşti, ce se înălţă brusc din apele albastre şi transparente, alcătuiesc locul ideal pentru o viaţă liniştită şi senină: mici sate, case modeste, ruinele unei oraş antic şi câteva locaşuri de cult, sunt doar o parte dintre frumuseţile Kefaloniei. Recent, Kefalonia a fost numită „insula contrastelor”: ruine romane, veneţiene şi bizantine se înghesuie unele într-altele, de-a lungul plajelor însorite. Dintre bogăţiile duhovniceşti ale insulei, amintim următoarele locaşuri: Mănăstirea „Sfântul Cuvios Gherasim”, Peştera „Sfântul Cuvios Gherasim”, Mănăstirea „Sfântul Andrei” şi Mănăstirea Maicii Domnului „Lagouvarda”.
În fiecare an, în luna august, la capătul sud-estic al insulei, mai mulţi şerpi mici neprimejdioşi purtând pe cap semnul Crucii apar în jurul vechii clopotniţe a bisericii din localitatea Markopoulos. Ei se arată mai întâi în preajma sărbătorii Schimbării la Faţă a Domnului, pe 6 august. De atunci şi până la praznicul Adormirii Maicii Domnului, de pe 15 august, în fiecare noapte se citeşte câte un paraclis. Îndată după praznic, ei sunt aşezaţi în zona vechii clopotniţe şi dispar pe dealuri, iar până în luna august a anului următor nu se mai vede nici urmă de şarpe.
Folclorul local povesteşte că în veacul al XVI-lea, în timpul unui atac al piraţilor conduşi de Barbarossa, maicile mănăstirii din partea locului s-au rugat Maicii Domnului să le izbăvească, iar piraţii s-au întors înapoi cu groază la vederea a mii de şerpi ce înconjuraseră mănăstirea.
Doctorul veterinar Joanne Stefanatos, de origine greco-americană, spune că „șerpii au din fire o cruce pe cap, iar dungile sunt încrucişate şi foarte distincte. Nici un erpetolog care i-a studiat nu poate spune din ce specie fac parte șerpii aceștia, după clasificările cunoscute. Aceşti şerpi nu sunt văzuţi în nici o altă perioadă a anului, ci numai de praznicul Adormirii Maicii Domnului, când apar în biserică”.
În anul 1924, când Biserica Ortodoxă din Grecia a adoptat calendarul îndreptat (nou), mulţi au aşteptat să vadă dacă vor mai apărea sau nu şerpii Maicii Domnului. Apărând şerpii, ca în fiecare an, creştinii au înţeles că Sfântul Sinod este în măsură să hotărască asemenea lucruri administrative.
Potrivit localnicilor, şerpii au venit în fiecare an, mai puţin în timpul ocupaţiei germane din 1940 şi în anul 1953, când pe insulă a avut loc un cutremur devastator.
Din nefericire, în ultimii ani, minunea a atras o mulţime imensă, uneori chiar şi 20.000 de oameni, şi cu atât de mulţi vizitatori, şerpii nu pot veni de pe dealuri, de teamă să nu fie călcaţi în picioare. Acum, paznicii bisericii merg şi adună mai mulţi şerpi pentru a fi atinşi de vizitatori. Chiar şi aşa, şerpii sunt aşezaţi în nişte acvarii, pentru a-i proteja de cei care încearcă să-și înfingă degetele în ei, pentru a vedea dacă sunt adevăraţi.
Cu mila Domnului, în vara anului 2015 am avut bucuria de ajunge la Markopoulos în după-amiaza praznicului Adormirii Maicii Domnului, cu puţin înainte de procesiunea de eliberare a şerpilor. Mai multe fotografii găsiţi aici.
Sfânta Anastasia Vindecătoarea dezleagă o tânără de farmecele pe care i le făcuse fostul logodnic
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro