O cruce de 7 tone a fost așezată pe turla mare a Catedralei Naționale, la o înălțime de aproximativ 130 de metri, în cursul zilei de marți
O cruce de șapte tone a fost ridicată marți pe cea mai înaltă turlă a Catedralei Naționale din București, marcând un moment simbolic și ingineresc de excepție. Evenimentul, încărcat de semnificație spirituală, vine în apropierea Săptămânii Patimilor și în anul în care Patriarhia Română aniversează un secol de la ridicarea la rang de Patriarhie.
Momentul ridicării crucii a fost planificat cu un an și jumătate în urmă, iar pregătirile au durat aproximativ două săptămâni. Operațiunea a fost posibilă datorită unei macarale speciale șenilate, cu o capacitate de ridicare de 600 de tone – un proiect ingineresc de excepție.
Înainte de montare, crucea a fost sfințită într-o slujbă oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Epsicop-vicar partiarhal, împreună cu arhimandritul Ciprian Grădinaru, eclesiarh al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.
„Ziua de astăzi a așezării Sfintei Cruci pe cea mai înaltă turlă a catedralei noastre, turla Atotțiitorului Dumnezeu sau a Pantocratorului, are o semnificație cu totul deosebită”, a spus Episcopul vicar patriarhal după slujba de sfințire.
Preasfinția Sa a făcut trimitere la apropierea Săptămânii Pătimirilor, moment al răstignirii lui Hristos, dar și la recenta proclamare a canonizării a 16 noi sfinți români care au purtat crucea suferinței în timpul regimului comunist ateu.
Sfințirea Catedralei Naționale este programată pentru duminică, 26 octombrie 2025, și va fi oficiată de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului și de Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române. Anul 2025 marchează 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române și 100 de ani de la ridicarea acesteia la rang de Patriarhie.