Episcopul-vicar ales al Arhiepiscopiei Chișinăului, chemat să pășească în treapta arhieriei
Rânduiala ipopsifierii părintelui arhimandrit Nectarie Clinci, Episcop-vicar ales al Arhiepiscopiei Chișinăului, s-a desfășurat sâmbătă, 15 februarie, în Catedrala Patriarhală din București, după slujba Vecerniei unită cu Litia. Această ceremonie specială, care precede hirotonia întru arhiereu, a fost oficiată de cinci ierarhi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Sâmbătă seară, la ora obișnuită a Vecerniei, numeroși credincioși s-au adunat în Catedrala Patriarhală din București pentru a participa atât la slujba de seară, cât și la rânduiala de ipopsifiere a părintelui arhimandrit Nectarie Clinci. Acesta a fost ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului în cadrul ședinței de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 5 februarie.
La încheierea slujbei Vecerniei, oficiată sâmbătă seara de un sobor de clerici ai Catedralei Patriarhale, rânduiala anunțării și chemării la treapta arhieriei a părintelui arhimandrit Nectarie Clinci a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al plaiurilor, alături de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Astfel, s-a împlinit prima etapă a rânduielii premergătoare hirotoniei întru arhiereu a Episcopului-vicar ales al Arhiepiscopiei Chișinăului.
Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a adresat ipopsifiului chemarea la treapta arhieriei, conform formulei tradiționale. După ce cel chemat a oferit răspunsul său, același ierarh a rostit un cuvânt de învățătură, explicând importanța și necesitatea acestei rânduieli:
Din încredințarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a săvârșit la finalul slujbei Vecerniei din această seară o rânduială specială, anume cea a anunțării și chemării candidatului la treapta arhieriei pentru părintele arhimandrit Nectarie, ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului. Preacuvioșia Sa, prin rânduiala lui Dumnezeu, a fost ales pentru această slujire printr-o lucrare ce nu este numai din sfera administrativă, conformă cu Statutul și Canoanele Bisericii Ortodoxe, ci una împlinită sub adumbrirea Sfântului Duh. Părinții ierarhi membri ai Sfântului Sinod își exprimă votul cu conștiința imensei responsabilități pe care o au pentru aceasta în fața lui Dumnezeu. Alegerea odată înfăptuită este anunțată poporului dreptcredincios în chip solemn și în ambianță liturgică, așa cum s-a întâmplat acum, iar de la cel ales se așteaptă răspunsul de acceptare a acestei chemări din partea Bisericii. De ce este nevoie de această chemare în cadrul unei ceremonii solemne la slujirea arhieriei a celui deja validat? Pentru că și prin rânduiala aceasta, Biserica dorește să ne reamintească faptul că episcopul este chemat, este ales, așa cum apostolii, al căror urmaș este episcopul, au fost chemați de Mântuitorul Hristos la această slujire. Nu au făcut ei cerere de adeziune la o mișcare. Nu s-au oferit voluntari. N-a fost inițiativa lor, ci au fost aleși după cea mai dinainte știință a lui Dumnezeu și apoi chemați. Așa aflăm din Sfintele Evanghelii despre chemarea lui Andrei și Petru, Iacov și Ioan, despre alegerea celor 12 apostoli, apoi a celor 70. De mai multe ori, Sfântul Apostol Pavel spune că el este chemat de Dumnezeu apostol. Iar o chemare atât de înaltă precum aceasta nu se face oricum. Ea se împlinește în duh de rugăciune și de pregătire ascetică, pentru a se arăta receptivitatea la mesajul dumnezeiesc pentru aflarea voii lui Dumnezeu. Ca și în Legea Veche, și în legea harului nimeni nu-și ia singur cinstea aceasta, ci dacă este chemat de Dumnezeu, așa cum ne dă mărturie Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Evrei.
Totodată, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților a evidențiat activitatea rodnică desfășurată de ipopsifiu în slujirea Bisericii și a credincioșilor, subliniind totodată provocările noii misiuni la care a fost chemat:
La lucrul slujirii este chemat acum și părintele arhimandrit Nectarie. O altfel de slujire, mai înaltă, mai plină de provocări, care cere mult mai multă osteneală, abnegație și responsabilitate. Chemat a fost și acum 30 de ani, când a pășit pe poarta Mănăstirii Putna. Lucru al slujirii a înfăptuit și ca stareț al Sihăstriei Putnei: slujirea părinților și fraților, slujirea pelerinilor și a credincioșilor și, prin toate acestea, slujirea lui Dumnezeu. De acum va sluji ca episcop-vicar într-o eparhie care nu îi este mult cunoscută. Oameni cu obiceiuri pe care va trebui să le deprindă, comunități primitoare, dar și unele poate ceva mai reticente. Experiența de până acum îi va fi făclie de limpezire pentru cele care se cer a fi înțelept așezate. Rugăciunile celor care îl însoțesc în acest moment se vor face mult roditoare. Dar nădejdea nu este mai întâi în oameni, în cunoștințe, în experiențe, ci în Dumnezeu. Cel Care cheamă nu-Și lasă pe cel chemat singur. Lucrarea slujirii nu este doar îndoită ca destinație: slujirea lui Dumnezeu și slujirea oamenilor. Ea este împărțită de slujitor cu Dumnezeu, Cel Care a spus despre Sine că n-a venit să I se slujească, ci ca El să slujească. Cu această nădejde rămânem întru așteptarea zilei de mâine, a hirotoniei, dar și în întâmpinarea celorlalte zile și ani de slujire a poporului lui Dumnezeu din Moldova, de peste Prut.