Cartofii dulci, aliat împotriva luptei cu cancerul și bolile cardiovasculare
Cu peste 400 de tipuri răspândite pe glob, cartoful dulce este este una dintre cele mai vechi legume cunoscute de oameni, care, totodată, aduce și multiple beneficii organismului, fiind unul dintre cele mai nutritive legume din câte există.
Cartoful dulce conține vitaminele A, vitaminele B, C, D, E, acid folic, magneziu, mangan, cupru, calciu, potasiu, fier, carbohidrați complecși, zaharuri naturale cu eliberare prelungită, fibre (dintre care 40% fibre solubile, care ajută la scăderea zahărului din sânge și a colesterolului), proteine, antioxidanți și grăsimi.
Uleiul de măsline ajută la o mai bună absorbție a beta-carotenului din cartoful dulce.
Motive pentru care cartoful dulce trebuie introdus în alimentație:
- stimulează imunitatea, datorită conținutului bogat de betacaroten și vitamina C, ferindu-vă astfel de viroze respiratorii (răceală, gripă, bronșită etc.)
- are proprietăți antiinflamatoare, datorită conținutului de vitamina A, C și magneziu, fiind recomandat ca adjuvant în afecțiuni precum astmul, durerile reumatismale, gută
- cartofii cruzi dați pe răzătoare pot fi folosiți sub formp de comprese pentru tratarea inflamațiilor externe sau a arsurilor
- menține sănătatea cardiovasculară, datorită vitaminelor A și B și potasiului din compoziția sa
- protejează arterele, datorită vitaminei C din compoziție
- antitumoral, datorită betacrotenului, antioxidanților și vitaminei C, (cancer mamar, pulmonar, de prostată, de colon, rinichi, intestine)
- adjuvant în cazul afecțiunilor stomacale și intestinale, previne constipația
- întărește vederea și menține sănătatea sistemului ocular
- previne calculii renali
- îmbunătățește digestia
- antianemic
- recomandat femeilor gravide sau celor care vor să rămână însărcinate, deoarece conține acid folic, esențial pentru dezvoltarea celulelor și țesuturilor sănătoase ale fătului
- atenuează crampele musculare, datorită potasiului din compoziție
- reduce nivelul de stres, datorită potasiului din compoziția sa
- scade riscul dezvoltării obezității, recomandat în curele de slăbire deoarece conferă senzația de sațietate datorită fibrelor din compoziția sa, iar manganul este un component esențial în metabolizarea carbohidraților
- purifică sângele
- stabilizează tensiunea arterială
- îmbunătățește densitatea oaselor, sunt bogați în calciu și fier
- previne osteoporoza
- recomandat a se introduce în dieta nou-născuților încă de la vârsta de 6 luni
- are efecte antiîmbătrânire, menține sănătatea pielii și a părului prin conținutul de vitamine A, C, E și antioxidanți
- calmează simptomele premenstruale
*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte a de începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro