Cum prevenim nervozitatea în familie?

Cuvinte duhovnicești

Cum prevenim nervozitatea în familie?

    • Cum prevenim nervozitatea în familie?
      Cum prevenim nervozitatea în familie?

      Cum prevenim nervozitatea în familie?

Cei care sunt nervoşi vor ca toate lucrurile să meargă după voia lor. In Filocalie se spune că mânia îi soră cu mândria, sau că la temelia mâniei stă mândria.

- În familia noastră tot timpul există nervi și ceartă. Cum să ieşim din această situaţie?

- Cei care sunt nervoşi vor ca toate lucrurile să meargă după voia lor. In Filocalie se spune că mânia îi soră cu mândria, sau că la temelia mâniei stă mândria.

Eu, când eram copil, eram foarte nervos, iar cei din jurul meu îmi atrăgeau mereu atenţia. Apoi am citit o carte care m-a ajutat foarte mult. Taina mulţumirii sau Domnişoara Poliana, scrisă pentru copii, cu o idee profund creştină la bază. Îndemnul, în roman, pentru copii, este ca în toate împrejurările să-și găsească mulţumirea, să găsească un motiv de a fi mulţumit şi în situaţii neplăcute. Nervozitatea o poţi înlătura în măsura în care te jenezi de tine însuţi, că ai ajuns in această situaţie; daca nu îi înlături pricinile nu o poţi înlătura.

Dacă nu rămân pricinile răului, nu rămâne nici răul. Sa nu te socoteşti îndreptăţit pentru nervozitate și răutate, ci sa îți faci un proces de conștiință, să te jenezi și să previi alte situaţii asemănătoare.

(Arhimandritul Teofil Părăian, Pentru cealaltă vreme a vieții noastre, Editura Deisis, 2001, p. 299)