Tinerii în epoca superficialității

Creşterea copiilor

Tinerii în epoca superficialității

    • Tinerii în epoca superficialității
      Tinerii în epoca superficialității

      Tinerii în epoca superficialității

Observ că mare parte dintre tineri nu mai citesc, nu au preocupări educative, nu vor să afle lucruri noi, cu alte cuvinte, nu mai sunt interesați de cultură. Ar fi cazul să ne trezim cu toții și să conștientizăm că direcția în care sunt împinși (de mass-media, de societate etc.) nu este una benefică pentru maturizarea și dezvoltarea lor.

Acum puțin timp eram învățați la școală că, pentru a putea fi pe deplin înțeles, trebuie să folosești cuvinte cât mai simple, sau măcar să  încerci să-ți „definești termenii”, astfel încât să înțeleagă toată lumea ce ai dorit să spui, însă nimeni nu s-a așteptat ca acest lucru să se întoarcă împotriva noastră.

Dacă încerci să te uiți la televizor, rămâi surprins și dezgustat de superficialitatea filmelor difuzate, de banalitatea reclamelor, chiar și de cele dublate în limba română, de falsitatea și incultura emisiunilor, și asta doar pentru a avea audiența dorită. Din păcate, publicul țintă tinde să devină tot mai numeros, fără nicio graniță de vârstă. Mi se pare dramatic să observ că vor unii să ne transforme în niște persoane superficiale în comportament și gândire. Cred că a venit timpul să ne gândim serios la ce vrem să facem pentru noi și pentru generațiile viitoare, să nu le lăsăm o astfel de moștenire și să nu mai acceptăm atât de ușor să fim manipulați de către nimeni.

Observ că mare parte dintre tineri (am contact cu ei zilnic) nu mai citesc, nu au preocupări educative, nu vor să afle lucruri noi, cu alte cuvinte, nu mai sunt interesați de cultură.

Pe vremea copilăriei mele, petreceam foarte mult timp citind, poate și pentru că, la momentul respectiv, aveam doar două-trei ore de emisiuni la televizor zilnic, iar cărțile îți deveneau cele mai bune prietene. De asemenea, îmi aduc aminte cum îmi imaginam fiecare peisaj sau personaj din cărțile citite și, dacă apărea filmul realizat după vreun roman, de cele mai multe ori, eram dezamăgită de scenariu, care știrbea din frumusețea cărții, sau de vreun personaj, care nu era la fel de carismatic cum mi-l închipuisem. Astfel de lucruri sunt de neînțeles pentru tinerii din ziua de azi, ei văd de toate la televizor sau pe internet, nu-și mai dezvoltă imaginația și vocabularul, și asta se vede. De multe ori, o conversație scrisă este plină de emoticoane, prescurtări și argouri, iar cea vorbită – de prescurtări sau gesturi exagerate, ca în serialele de televiziune sau vlogurile pe care ei le urmăresc. Mulți vor să fie în pas cu moda din toate punctele de vedere – îmbrăcăminte, preocupări și comportament, iar asta tinde să le afecteze personalitatea și caracterul.

Ar fi cazul să ne trezim cu toții și să conștientizăm că direcția în care sunt împinși tinerii noștri nu este una benefică pentru maturizarea și dezvoltarea lor. Ar fi păcat ca prin lipsa noastră de acțiune să condamnăm generațiile viitoare la o viață superficială din toate punctele de vedere: afectiv, comportamental și cognitiv. Viitorul nu arată prea bine dacă permitem ca epoca superficialității să se prelungească la infinit. Să spunem „stop” până nu e prea târziu!

Îți mai recomandăm și: Tinerii au dorul căutării de ideal, de iubire sfântă şi de viață eternă