„Dumnezeu vrea să ne rugăm Maicii Domnului”
Rugăciunea neîncetată i-a fost și îi este cu adevărat pâinea cea de toate zilele. Și chiar dacă acum picioarele n-o prea mai ascultă și stă mai mult în căsuța ei, citind aproape mereu la Psaltire și din acatiste, inima îi este permanent în biserică. Maica Serafima de la Războieni ne-a vorbit despre libertatea pe care o avem, amintindu-ne și de bunătățile dragostei.
„Noaptea mă scol, dar nu întotdeauna pot citi. Mă apucă câteodată un fel de moleșeală și dorm, și dorm... Și altădată, catisme la Psaltire, acatiste. Joi, vineri și sâmbătă e mult de citit; toate se citesc cu răbdare și în veselie, câte puțin. Eu atâta pot să mai fac – să mai ajut cu rugăciunea. Am pomenit tot rândul acesta de case până la deal, pe oamenii din Războieni și tot soborul maicilor. Eu cât cetesc, știu că sunt și năluci, dar nu se apropie de mine, pentru că Maica Domnului mă păzește. Vin aproape, îmi acoperă cartea cu negru, să nu mai văd ce scrie și le fac cruce. Iată cum lucrează vrăjmașul: dacă pun lucrul aici, nu-l mai găsesc. De ce? Îmi ia mintea și uit unde-l pun și îl mut. Acum nu găsesc cartea, Psaltirea. Și-am tot căutat-o, și-am tot căutat-o...
Dumnezeu vrea să ne rugăm Maicii Domnului. Sfinții nu fac nici o mișcare fără voia Domnului. Și nouă ne-a dat libertate.”
Purtați-vă sarcinile unul altuia și așa veți plini legea lui Hristos
„Noi suntem liberi, stânga și dreapta – ce vrei să-ți alegi. Tu, în loc să-ți alegi îngerul, îl alegi pe dracul: curvești, pământul nu-ți mai ajunge, sfadă, ocară către mama, către fratele. Aici trebuie dragoste și iată bunătățile sale:
Roada Duhului este dragostea, bucuria, pacea, îndelungă-răbdarea, bunătatea, facerea de bine, credinţa, blândeţea, înfrânarea poftelor, curăţia; împotriva unora ca acestora nu este lege. Iar cei care sunt ai lui Hristos Iisus şi-au răstignit trupul împreună cu patimile şi cu poftele. De trăim cu duhul, cu duhul să și umblăm. Să nu fim iubitori de mărire deşartă, supărându-ne unii pe alţii şi pizmuindu-ne unii pe alţii. Fraților, de va cădea vreunul în vreo greșeală, voi, cei duhovnicești, îndreptați-l pe unul ca acela cu duhul blândeții, luând seama la tine însuți, ca să nu cazi și tu în ispită. Purtați-vă sarcinile unul altuia și așa veți plini legea lui Hristos. D’apoi cuvinte frumoase, Maricică, ce mai vrei?”
Cele mai cunoscute icoane făcătoare de minuni din Moldova
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro