Paraclisul Cinstitului Brâu al Maicii Domnului, de la Mănăstirea Vatoped

Locuri de pelerinaj

Paraclisul Cinstitului Brâu al Maicii Domnului, de la Mănăstirea Vatoped

Cel mai interesant dintre paraclisele Mănăstirii Vatoped, Paraclisul Cinstitului Brâu al Maicii Domnului a fost zidit de binecredinciosul voievod Neagoe Basarab, în timpul domniei sale dintre anii 1512-1521.

Biserica a fost refăcută în anul 1794, tot cu danii româneşti. După aceasta, în anul 1861 iconarii Nichifor şi Antim au realizat pictura paraclisului. Tot atunci s-a înzestrat biserica cu o remarcabilă catapeteasmă nouă.

Specific athonit, Paraclisul Cinstitului Brâu constituie cel mai strălucit exemplu al arhitecturii bisericești post-bizantine din Muntele Athos. Sfântul Altar are o nişă, iar litia este acoperită cu o boltă. În exteriorul bisericii sunt impresionante cele trei turle, forma arcuită a pereţilor şi construirea de ziduri împrejurul ei.

În interiorul bisericii se remarcă iconostasul sculptat în lemn, de la începutul secolului al XIX-lea, stranele, uşa sculptată în lemn, cu coloanele de la catapeteasma bizantină din marmură, spălătorul din sfântul altar şi multe alte elemente de înaltă calitate.

Recent, paraclisul a fost din nou restaurat şi consolidat prin grija obştii Mănăstirii Vatoped, condusă de Părintele Efrem Vatopedinul. Fiind unul dintre cele mai încăpătoare paraclise vatopedine, aici se slujeşte și în cursul săptămânii Sfânta Liturghie, la care participă de obicei pelerinii români.