Viața Sfântului Cuvios Gavriil Athonitul din Odessa
Având înalte daruri duhovnicești de la Dumnezeu, Sfântul Gavriil Athonitul s-a remarcat prin blândețea și smerenia sa, preferând singurătatea și liniștea.
Sfântul Cuvios Gavriil Athonitul s-a născut la 8 ianuarie 1849, în provincia Kiev, într-o familie de părinți săraci. Ziua lui de naștere a coincis cu ziua pomenirii în biserică a Sfântului Gheorghe Hozevitul, primind la botez numele de Gheorghe.
La vârsta de doisprezece ani, Gheorghe a devenit orfan. Cu ajutorul profesorilor săi, a primit o educație într-o școală din sat, arătându-și mai ales sârguința în studierea Cuvântului lui Dumnezeu. I-a plăcut dintotdeauna să citească Sfintele Scripturi, cărți duhovnicești, având o minte luminată și o memorie clară. Sufletul său era împodobit cu virtuți.
În timpul unei boli grave, i-a făgăduit lui Dumnezeu că după recuperare o să viziteze locurile sfinte ale ținutului Kiev, lucru pe care l-a împlinit curând. Vizitând Lavra Kievului și alte mănăstiri, a fost uluit de vederea acelor locuri unde s-au nevoit sfinții Lavrei despre care aflase din cărţi.
În sufletul evlaviosului tânăr a apărut dorința de a merge pe urmele sfinților, de a le imita nevoințele, de a se lepăda de toate și de a-și închina viața lucrării monahale. Mergând a doua oară la Kiev le-a cerut fraților Schitului Teofania să-l accepte ca ascultător în mănăstire. A fost încredințat Părintelui Bonifatie pentru a deprinde viața monahală. Imitându-i pe bătrânii deșertului, tânărul novice s-a dedat nevoințelor aspre, rugându-se neîncetat și îndeplinind cu sârguință ascultările ce i se impuneau.
În 1867, tânărul Gheorghe merge la Ierusalim, unde se închină Mormântului dătător de viață al Domnului și altor locuri sfinte, iar în anul următor ajunge la Muntele Athos.
La Athos, Gheorghe este uimit de nevoința și sfințenia călugărilor și este cuprins de o mare dorință de a rămâne în Grădina Maicii Domnului să-și dedice viața slujirii lui Dumnezeu. Se hotărăște să intre ca ascultător la Schitul Sfântul Ilie al cărui stareţ era părintele Paisie, deoarece frații de aici duceau o viață monahală mai strictă. Fratele Gheorghe s-a remarcat prin blândețea și smerenia sa, preferând singurătatea și liniștea. În anul 1869, a fost tuns în monahism cu numele de Gavriil, în cinstea Sfântului Arhanghel Gavriil. În anul 1874, a fost hirotonit ierodiacon, iar în anul 1876 ieromonah.
În 1876, Sfântul Gavriil a fost numit iconom al schitului, încredinţându-i-se ascultarea de a merge în fiecare an în Rusia în calitate de căpitan al corabiei care aparţinea Schitului „Sfântul Proroc Ilie”. Vaporul schitului era ca o mică mănăstire, având prevăzută şi o mică biserică şi toate cele trebuincioase pentru o viaţă monahicească. A îndeplinit această ascultare ani de-a rândul mergând în Rusia pentru a aduce cele strict necesare pentru această viaţă pământească, pentru întreţinerea schitului.
În anul 1891, Ieromonahul Gavriil a fost ridicat în treapta de arhimandrit de către Patriarhul Constantinopolului, Ioachim al III-lea, și i-a fost încredințată conducerea Schitului „Sfântului Ilie”, în urma mutării la Domnul a Ieroshimonahului Tobie.
Având înalte daruri duhovnicești de la Dumnezeu, Sfântul Gavriil a condus cu pricepere viața mănăstirii, învățându-i pe frați necesitatea respectării stricte a regulilor monahale.
A construit în Odessa în 1894 o frumoasă catedrală în stil bizantin cu trei Sfinte Altare pentru pelerinii care se pregăteau aici să-şi continue pelerinajul spre Sfântul Munte Athos. A construit în curtea catedralei şi un mic hotel pentru pelerini. Biserica a fost sfințită pe 22 decembrie 1896.
Sfântul Cuvios Gavriil s-a mutat la Domnul în data 19 octombrie 1894, după o viață plină de osteneli şi nevoinţe duhovniceşti. S-a stins la Novonikolaevsk, pe unde trecea cu corabia în drumul său spre Schitul „Sfântul Proroc Ilie” de la Athos. Trupul său a fost dus la Odessa, în data de 2 noiembrie, şi îngropat în gropniţa catedralei construită de el.
Sfintele sale moaşte au fost descoperite pe data de 22 iulie 1994, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Agatanghel, actualul Mitropolit al Odessei, și au fost aşezate în catedrala Sfântul Proroc Ilie.
Sfântul Cuvios Gavriil a fost canonizat de Biserica Orotdoxă a Rusiei la data de 30 noiembrie 2017, cu data de prăznuire 22 iulie.
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro