Sfânta Muceniță Ripsimia
Sfânta Muceniță Ripsimia este prăznuită pe 30 septembrie împreună cu Sfânta Gaiani și alte 32 de mucenițe. O biserică închinată Sfintei Ripsimia poate fi văzută încă în Echmiadzin (Armenia). Biserica a fost sfințită în anul 618 și adăpostește sub Sfântul Altar mormântul Sfintei Ripsimia.
Sfânta Muceniță Ripsimia este prăznuită pe 30 septembrie împreună cu Sfânta Gaiani și alte 32 de mucenițe.
Potrivit tradiției, Sfânta Ripsimia a aparținut unei familii nobiliare romane. Încă de mică și-a arătat dragostea pentru Mântuitorul nostru Iisus Histos.
Fecioară fiind, Ripsimia s-a alăturat unei mănăstiri de fecioare a cărei stareță era Sfânta Gaiani. Împăratul Dioclețian (284-305), a remarcat frumusețea sfintei și a dorit să se căsătorească cu ea, însă Sfânta Ripsimia nedorind să se însoțească cu împăratul, ci să-și dedice în continuare viața lui Hristos, a hotărât, împreună cu Gaiani și celelalte fecioare, să fugă. Sfintele Mucenițe au plecat din Roma spre Alexandria la bordul unei nave. De acolo, mergând prin Țara Sfântă, au ajuns în Armenia, stabilindu-se în Valarshapat.
Aflând Diocleţian că Ripsimia a fugit în Armenia cu alte surori, a trimis scrisoare la Tiridat, împăratul Armeniei, înştiinţându-l şi spunându-i că fie o va trimite pe Ripsimia înapoi la Roma, fie el însuşi, Tiridat, se va căsători cu ea.
Slujitorii împăratului le-au găsit pe fecioare, iar împăratul văzând frumusețea sfintei, i-a propus Ripsimiei să se căsătorească cu el. Sfânta Ripsimia i-a răspuns că ea și celelalte călugărițe s-au logodit cu Mirele Ceresc și că nu se vor căsători cu nici un pretendent de pe pământ.
Imediat după ce a rostit aceste vorbe, s-a auzit o voce cerească: „Să fii curajoasă, să nu te temi, pentru că Eu sunt cu tine!”.
La auzul acestei voci, regele Tiridat a poruncit ca Ripsimia să fie torturată. Însă torturile prin care Sfânta a trecut nu le-a înspăimântat pe fecioarele care erau cu ea. Astfel, fecioara Gaiani şi celelalte călugăriţe din comunitate au acceptat să împărtăşească soarta Ripsimiei şi au primit cununa muceniciei în anul 290. O singură călugăriţă, pe nume Nina, a scăpat de tortură, ea plecând apoi în Georgia în calitate de misionară.
Se spune că împăratul Tiridat şi soldaţii din vina cărora au fost ucise fecioarele au fost chinuiţi de diavoli şi se comportau ca animalele sălbatice.
O biserică închinată Sfintei Ripsimia poate fi văzută încă în Echmiadzin (Armenia). Biserica a fost sfințită în anul 618 și adăpostește sub Sfântul Altar mormântul Sfintei Ripsimia. Conform tradiției, Hristos a arătat locul pentru altarul noii biserici coborând din cer înconjurat de slava cerească și a lovit pământul cu un ciocan de aur până când pământul s-a cutremurat.
O parte din moaștele Sfintelor Mucenițe și ale Sfântului Grigorie Luminătorul au fost furate de perși în timpul invaziei din 1604, dar au fost restituite în 1638.
În Biserica Ortodoxă, Sfânta Ripsimia este prăznuită pe 30 septembrie împreună cu celelalte fecioare.
Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul-Vâlcea ‒ drumul spre sfințenie
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro