Cum echilibrăm balanța, când nu avem timp pentru copii
A educa mai înseamnă și a organiza viața copilului. E bine ca el să aibă și anumite obligații în casă. Să se facă în așa fel încât el să fie ocupat ziua întreagă; dacă toți muncesc, înseamnă că și copilul trebuie să muncească, în felul lui copilăresc. Iar părinții trebuie să se auto-educe permanent, să realizeze că există o legătură duhovnicească între ei și copii și să înțeleagă că prin păcatele lor pot să pricinuiască un mare rău propriului copil.
Se spune că atunci când crești un copil, cel mai important este a-l educa corect. Dar cum e posibilă realizarea acestui lucru dacă ziua întreagă ești la serviciu, iar seara, din cauza multor griji, ești foarte obosit?
A educa mai înseamnă și a organiza viața copilului. E bine ca el să aibă și anumite obligații în casă. Să se facă în așa fel încât el să fie ocupat ziua întreagă; dacă toți muncesc, înseamnă că și copilul trebuie să muncească, în felul lui copilăresc. Cel mai grav este atunci când părinții sunt plecați toată ziua, iar copilul rămâne acasă singur, fără nici o ocupație. El începe să cutreiere, să se zbuciume, iar ispite se întâlnesc la tot pasul. Și bineînțeles, mijlocul cel mai sigur este viața duhovnicească a părinților.
Părinții trebuie să se auto-educe permanent, să realizeze că există o legătură duhovnicească între ei și copii și să înțeleagă că prin păcatele lor pot să pricinuiască un mare rău propriului copil. Iar dacă ei se vor feri de păcate, îl vor feri și pe copilul lor de ispite. Prin urmare, ne vom îngriji și de preocupările copilului, și de propria curăție.
(Pr. Evgheni Șestun, Familia Ortodoxă, traducere din limba rusă de Lucia Ciornea, Editura Sophia, București, 2005, p. 17)
Adolescenții au nevoie de un anumit fel de participare la viața Bisericii
„Fericit este cel care botează copii!”
Citește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro