Pirgul Mănăstirii Tazlău
Pirgul Mănăstirii Tazlău, așa se chema turnul de apărare care era pe partea de apus a zidurilor de incintă, avea pe timpul lui Ștefan cel Mare și Sfânt rolul de a primi semnale de pe dealul Cetățuiei, care anunțau în caz de invazie din partea austro-ungară.
Din cele patru turnuri aflate în colțurile zidurilor de apărare ale Mănăstirii Tazlău din județul Neamț, zidite cu mai bine de jumătate de veac în urmă, astăzi se păstrează doar unul: pirgul Mănăstirii Tazlău. În timpuri nu foarte îndepărtate, acesta a fost renovat și locuit într-o vreme. Celelalte trei au ajuns într-un stadiu avansat de degradare, iar molozul s-a împrăștiat în incintă, pierzându-li-se urma.
Pirgul Mănăstirii Tazlău, așa se chema turnul de apărare care era pe partea de apus, avea pe timpul lui Ștefan cel Mare și Sfânt rolul de a primi semnale de pe dealul Cetățuiei, care anunțau în caz de invazie din partea austro-ungară. Pe vârfurile munților se mai păstrează și astăzi locurile în care au fost ridicate niște observatoare. Iar acelea se pot vedea din turn. Aceste observatoare emiteau semnale: ziua, cu fum, iar noaptea ‒ semnale luminoase, cu foc, punându-i în gardă pe voievod și pe oștenii săi.
Mai apoi, pe timpul primilor călugări de la Tazlău, în pirg se țineau veșmintele și obiectele vechi. Întrucât în 2001 ajunsese într-un stadiu avansat de paragină, s-a tencuit, iar deasupra s-a ridicat o căsuță de lemn. Și așa, în secolul XXI, vechiul turn al lui Ștefan a devenit corp de chilii pentru călugării care veniseră să viețuiască la Tazlău.
Pustnicul și ucenicul devenit stareț
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro