Beneficiile consumului de semințe de chia
Originare din Mexicul Central, semințele de chia erau consumate și apreciate pentru calitățile sale de străvechile civilizații ale aztecilor și mayașilor pe care le foloseau pentru prevenirea infecțiilor și grăbirea vindecării rănilor.
Semințele de chia sunt bogate în fibre, minerale (calciu, magneziu, mangan, fosfor, fier, potasiu, zinc, bor, cupru, brom, iod, siliciu, stronțiu, sulf), aminoacizi esențiali, acizi grași omega-3 și omega-6, vitamine (A, B1,B2, B3, B5, B6, B9, B15, B17, C, C, K), inositol (componentă organică importantă pentru structura membranelor celulare) și proteine.
Între beneficiile consumului de semințe de chia amintim:
- reglează nivelul de zahăr din sânge
- scad tensiunea arterială
- protejează împotriva bolilor cardiovasculare
- previn artrita
- induc senzația de sațietate și astfel înlesnesc scăderea în greutate
- scad nivelul de colesterol
- mențin sănătatea creierului și îmbunătățesc funcțiile acestuia
- combat radicalii liberi având un efect puternic antioxidant
- curăță sistemul digestiv având efect depurativ
- previn osteoporoza
- mențin sănătatea dinților și a oaselor
- stimulează apetitul
- îmbunătățesc calitatea somnului
- redau starea de bine
- au efect energizant
- previn cancerul de colon
- au efect antiinflamator, fiind astfel recomandate persoanelor care suferă de reumatism, artrită, dureri articulare sau ale coloanei vertebrale
- au efect cicatrizant și regenerator, fiind folosite pentru a grăbi vindecarea rănilor și pentru a evita infectarea (se aplică sub formă de cataplasmă, pe rana închisă)
- previn excesul retenției de apă în organism
- previn apariția diabetului
- sunt recomandate diabeticilor
- au efect detoxifiant.
Consumul de semințe de chia recomandat este de cel mult 2 linguri zilnic, asigurându-vă că aportul de apă este corespunzător, sau chiar mai mare decât de obicei, deoarece acestea absorb foarte multă apă.
Deși stimulează lactația, consumul de semințe de chia este recomandat a se face cu precauție de către femeile însărcinate și de cele care alăptează, doar cu acordul medicului specialist.
Persoanele care sunt alergice la semințele de susan, muștar, mentă sau salvie sunt predispuse să dezvolte alergie și la semințele de chia.
*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte a de începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro