Beneficiile consumului de fistic

Stil de viaţă

Beneficiile consumului de fistic

Fisticul este sămânța comestibilă a arborelui Pistacia vera care poate trăi aproximativ 300 de ani. 

Originar din regiunile muntoase ale Asiei de Vest, fisticul este cultivat astăzi în multe părți ale lumii, precum Turcia, Iran, Siria, Statele Unite, China și India.

În compoziția fisticului găsim grăsimi, carbohidrați, proteine, zaharuri, fibre, vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K), minerale și oligoelemente (fosfor, magneziu, cupru, mangan, potasiu, fier, zinc, calciu, sodiu, crom, sleniu), antioxidanți și aminoacizi.

Între cele mai importante beneficii aduse sănătății, amintim:

  • susține buna funcționare a tractului digestiv
  • reglează tranzitul intestinal
  • întărește dinții și sistemul osos
  • reduce nivelul de stres
  • reduce valorile tensiunii arteriale
  • eliberează treptat energie, mărind astfel intervalul de sațietate
  • scade riscul de a dezvolta boli degenerative și cronice
  • scade riscul apariției cancerului
  • îmbunătățește aspectul pielii și a părului
  • scade riscul de obezitate
  • scade riscul de diabet
  • scade nivelul de colesterol și trigliceridele
  • echilibrează nivelul zahărului din sânge
  • scade riscul de a dezvolta boli cardiovasculare (ateroscleroză, infarct miocardic, cardiopatie coronariană, accident vascular cerebral, varice)
  • favorizează acumularea fierului, prevenind apariția anemiei
  • scade riscul de dezolta cataractă, degenerescență maculară
  • îmbunătățește vederea pe timp de noapte
  • susține sănătatea creierului
  • scade inflamațiile din organism
  • are efect termogenic, contribuie la încălzirea organismului
  • previne apariția chisturilor ovariene
  • combate depresia
  • contribuie la formarea hemoglobinei
  • îmbunătățește puterea de concentrare și calitatea somnului
  • contribuie la combarerea infecțiilor
  • scade riscul apariției demenței
  • previne apariția ulcerului gastric și duodenal
  • susține buna funcționare a sistemului imunitar
  • reduce riscul defectelor genetice.

O porție de fistic nu ar trebui să depășească 28g , aproximativ 50 de bucăți, acesta putând fi consumat în numeroase moduri, ca simplă gustare (ideal fistic crud), adăugat în salate, deserturi, smoothie-uri etc.

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte a de începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Citește despre: