Interviu #OameniDeAjutor – Sînziana Ungureanu, voluntar fiideajutor.ro

Interviu

Interviu #OameniDeAjutor – Sînziana Ungureanu, voluntar fiideajutor.ro

Ziua Internațională a Voluntarului, celebrată anual pe data de 5 decembrie, a fost instituită în 1985 de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite pentru a evidenția rolul vital al voluntariatului în dezvoltarea societății și pentru a inspira prin exemple demne de urmat. Astăzi este ocazia perfectă pentru a continua seria interviurilor cu #OameniDeAjutor și îi cunoaștem pe cei care, purtând cu devotament efortul din spatele proiectelor caritabile ale Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, reușesc să fie mâinile și inima iubitoare a Lui Hristos pe pământ. Vorbim astăzi cu Sînziana Ungureanu, unul dintre primii voluntari fiideajutor.ro pe care i-am primit cu toată bucuria în echipa noastră și care se îngrijește ca fiecare gest de bunătate să fie îmbrățișat de caldă recunoștință. 

 Sînziana, povestește-ne un pic despre tine.

Sunt Sînziana Ungureanu și am 30 de ani. Lucrez de aproximativ 7 ani în domeniul Resurselor Umane, mai precis din timpul studiilor de Masterat. Faptul că am urmat Facultatea de Litere m-a ajutat să găsesc un loc de muncă unde să-mi și pot folosi cunoștințele de limbi străine acumulate. Învățarea limbilor străine este și o pasiune pentru mine. Mă fascinează să pot vorbi cu oameni din diferite țări în limba lor. Trăiesc un sentiment de libertate când pot face acest lucru.

Cum ai aflat de fiideajutor.ro și ce te-a motivat să ni te alături ca voluntar? 

Despre această echipă am aflat cercetând site-ul Mitropoliei. Eram curioasă să aflu ce proiecte sunt în desfășurare și unde m-aș putea implica. Astfel am descoperit proiectul fiideajutor.ro care oferea și oportunitatea de voluntariat. Am zis „de ce nu?!”. Am fost tare bucuroasă când părintele Cosmin Brînză m-a contactat și mi-a propus să ajut echipa de coordonare, implicându-mă în activitatea lor. Mai exact, asta presupune organizarea unei baze de date cu toți oamenii care fac donații și comunicarea cu aceștia, fie mulțumindu-le pentru sumele donate, fie dându-le mai multe detalii despre proiectele Mitropoliei sau alte situații care pot apărea. Este important să păstrăm legătura cu donatorii existenți și să aducem cât mai mulți oameni care să sprijine proiectele aflate în desfășurare. Prin această lucrare am aflat ce însemnătate are menținerea unei comunicări vii cu oamenii care donează și care, prin contribuția lor, făuresc bucurii și readuc speranță oamenilor greu încercați. Ce poate fi mai frumos decât să vezi un zâmbet larg pe chipul unui copil care își dorea să învețe sau măcar să poată merge la școală, dar fără sprijinul semenilor lui nu ar fi reușit? Sau ochii plini de mulțumire ai unui bătrân care și astăzi primește o masă caldă și medicamentele necesare? Sau îmbrățișarea sinceră a unei mame care a fost ajutată să își crească pruncii, deși singură nu ar fi avut acest curaj?!

Ai mai fost sau încă ești implicată și în alte activități de voluntariat? 

În prezent, pe lângă această activitate, fac parte și din consiliul de organizare al Paraclisului Mitropolitan Metocul Maicilor, unde preot paroh este părintele Mihai Barna care a reușit să creeze o comunitate tare frumoasă, alcătuită în special din oameni tineri și foarte implicați în activitățile desfășurate acolo. Organizăm seri de dialog pe diferite teme cu invitați speciali, cor de colinde acum, în perioada Crăciunului, strângem bănuți și alimente pentru familii sărace, organizăm întâlniri catehetice, excursii și multe altele. Îmi aduce multă bucurie să fac parte din această comunitate și să ajut cum pot.

În trecut am mai fost implicată în unele activități de voluntariat, dar destul de sporadic: în timpul facultății am participat la câteva activități desfășurate de ASCOR, am fost animator socio-educativ în cadrul Taberei „Floare de Colț” organizată de Departamentul de Tabere al Mitropoliei, iar mai recent am fost voluntar la un eveniment organizat de departamentul Pro Vita Iași.

Cum crezi că ne influențează voluntariatul dezvoltarea personală și spirituală?

Cred că voluntariatul ne învață să nu trăim doar pentru noi. Iar acest lucru se întâmplă încă de când suntem mici, când părinții ne îndeamnă prima dată să facem binele. Tot de atunci învățăm să dăm din ceea ce avem, să îl bucurăm și pe celălalt și, făcând acest lucru, ne bucurăm pe noi înșine. Practic, pe plan personal, voluntariatul ne ajută să creionăm un set de valori după care să ne ghidăm în societate, să dezvoltăm relații armonioase cu semenii, ne învață să prețuim mai mult ceea ce am primit în dar de la Dumnezeu și să dăruim și noi mai departe. Pe plan spiritual, prin voluntariat împlinim cuvântul Domnului care zice: „Iubește pe aproapele tău ca pe ține însuți”. Dacă dăruim din timpul, din bunurile noastre sau chiar din cunoștințele noastre cuiva, acest lucru ne ajută să mai micșorăm egoismul din noi, să devenim mai calzi și mai simțitori față de nevoile aproapelui.

Voluntariatul este adesea o călătorie de autodescoperire. Ce ai învățat despre tine însuți prin propriile experiențe de voluntariat?

Experiențele de voluntariat m-au deschis spre cei din jur, m-au ajutat să comunic mai ușor și să descopăr realitățile dureroase ale altor oameni. Tot prin voluntariat am văzut și lucruri frumoase, m-am bucurat de zâmbetele copiilor care m-au învățat că e important să îmi păstrez seninătatea, chiar și adult fiind. Am descoperit că oamenii sunt minunați atunci când vor să facă un bine, sunt mai frumoși și mai luminoși. Astfel, ajung la vorba „Mai fericit este a da, decât a lua”. Sunt bucuroasă atunci când primesc, dar sufletul meu e plin atunci când ofer din darurile primite de la Dumnezeu și toate spre slava Lui.

Ce sfat ai pentru cineva care este interesat să devină voluntar, dar nu este sigur cum să își folosească abilitățile în acest scop?

Să scrie pe o foaie ce îi place să facă, care din lucrurile făcute până în momentul actual i-au reușit, care nu și de ce. Să se ghideze în funcție de acestea.

Astăzi ne plecăm cu recunoștință în fața tuturor celor care, cu inimă curată și dragoste necondiționată, aduc lumină și mângâiere în viețile semenilor lor, iar tu, Sînziana, ești unul dintre ei. Îți mulțumim! 

Mulțumim tuturor voluntarilor pentru dăruirea, pentru timpul și sufletul pus în slujirea celor în nevoie. Ne rugăm ca Bunul Dumnezeu să vă răsplătească însutit osteneala, să vă dăruiască sănătate, pace și bucurii nenumărate! Fie ca lumina pe care o răspândiți să se întoarcă spre voi înmiit, iar dragostea să vă umple sufletele în fiecare zi! Slavă lui Dumnezeu pentru toți cei care, prin voluntariat, devin răspunsul rugăciunilor celor aflați în suferință!

Avem nevoie de oameni implicați, cu inimi generoase, iar dacă ai ajuns până aici, înseamnă că și tu ești unul din ei.

Alege să susții cauzele caritabile ale Mitropoliei Moldovei și Bucovinei prin fiideajutor.ro și devino sursă de inspirație pentru întreaga comunitate!

fiideajutor.ro nu este doar un site web, este punctul de întâlnire pentru toți cei care doresc să ofere din resursele, timpul și expertiza lor în sprijinul aproapelui, o punte între cei care au nevoie și cei care pot oferi ajutor. Mai multe detalii despre noi poți accesa aici

Fiecare vizitator are posibilitatea de a se implica activ în rezolvarea problemelor sociale prin donațiivoluntariatpromovare pe rețelele de socializare și oferirea de feedback, contribuind astfel la construirea unei comunități mai unite și mai solidare. 

Îți punem la dispoziție instrumente prin care poți dona online, rapid: de la donații online direct prin site, PayPal sau prin transfer bancar, până la redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit sau a 20% din impozitul pe profit

 

Citește despre: