Peștera arestării Mântuitorului
Peştera Ghetsimani se află la 40 de metri de Mormântul Maicii Domnului, în partea dreaptă, de unde se ajunge după urcarea scării săpată în piatră. Peştera are o lungime de 17 metri, o lăţime de 9 metri şi o înălţime maximă de 3,4 metri.
Necunoscută locuitorilor Ierusalimului din vremea Mântuitorului, aceasta este peştera în care obişnuia Iisus să vină şi să le vorbească ucenicilor. Peştera Ghetsimani este locul în care Hristos i-a lăsat pe cei opt Apostoli, când a plecat câţiva metri mai încolo să se roage, luându-i cu el doar pe Petru, Ioan şi Iacov. Tot aici s-au ascuns ucenicii după arestarea Mântuitorului.
În această grotă, anumite grupări de creştini comemorau Cina Domnului şi spălarea picioarelor ucenicilor. Către anul 530, pelerinul Teodosie scria: „Acolo este valea lui Iosafat; acolo Iuda L-a trădat pe Domnul. Acolo, este biserica Doamnei Maria, Maica Domnului. Acolo Domnul a spălat picioarele ucenicilor Săi şi a luat cina; acolo se găsesc patru bănci pe care Domnul S-a aşezat în mijlocul ucenicilor; acest loc se află într-o grotă”.
Din 1361 până la sfârşitul secolului al XIX-lea, peştera a fost considerată mai mult un loc public, în care musulmanii îşi adăposteau adesea animalele. Franciscanii au reuşit să o cumpere în 1682.
În anul 1952, când s-au efectuat lucrări de curăţare şi reparație a peşterii în urma unor aluviuni puternice, au ieşit la iveală resturi de mozaic din secolele IV-VI.
Astăzi, în interiorul Peşterii din Ghetsimani se păstrează trei altare.
Prima noapte la Sfântul Mormânt – Pelerinajul părintelui Cleopa la Locurile Sfinte
Vechiul Rusikon – Athos
Realizat deCitește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro