Schitul „Sfântul Andrei” (Serai) – Athos
Schitul athonit al Sfântului Andrei şi al Sfântului Antonie cel Mare este situat la o distanţă de 500 de metri de capitala administrativă a Sfântului Munte, Kareia.
Aşezământul este cunoscut sub numele de „Serai”, care în limba rusă înseamnă „acest Rai”. Primul Tipic al Athosului, 971 d. Hr., alcătuit în Karies, pomeneşte aşezământul monahal „Xistri”. Schitul deţine manuscrise ce dau mărturie cu privire la continuitatea vieţii monahale de aici până în secolul al XV-lea, când a fost distrus de piraţi.
În 1614, în locul micului aşezământ este menţionată existenţa unei chilii închinate Sfântului Antonie cel Mare. În anul 1643, patriarhul de Constantinopol, Atanasie Patelarie, originar din Creta, a cumpărat vechiul aşezământ şi l-a transformat într-o chilie mai mare, pe care o va închina Sfântului Antonie cel Mare. Mai târziu fost chemat arhiereu în Ţările Romane, iar apoi în Rusia şi în Ucraina. A trecut la Domnul în localitatea Harkovo, în Ucraina de azi, dată de 5 aprilie 1654. Sfintele sale moaşte sunt păstrate aici până azi. Atunci când patriarhul Serafim s-a retras în Rusia în anul 1771, chilia a rămas monahilor greci.
În anul 1768, un alt patriarh de Constantinopol, Serafim al II-lea, în urma demisiei se retrage la această chilie, însă se hotărăşte să construiască un nou aşezământ, mai mare, afierosit Sfântului Apostol Andrei.
Între ani 1777-1779, Macarios Notaras din Corint şi monahul Nicodim (Sfântul Nicodim Aghioritul) de la Mănăstirea Dionisiu au lucrat la pregătirea pentru tipar a primei ediţii a Filocaliei.
În anul 1841, monahii ruşi Visarion şi Varsanufie cumpără Chilia. În 1849, în urma presiunilor făcute de ambasada rusească de la Constantinopol, chilia a fost recunoscută ca schit cu viaţă de obşte printr-un sigiliu al patriarhului de Constantinopol, Antim al VI-lea. Din acel moment Schitul a început să se dezvolte repede, atât în privinţa numărului de monahi, cât şi a construcţiilor.
În 1867, după planurile profesorului Serghei Surupov şi cu arhitectul grec Hristodulos drept constructor, este pusă temelia unui catedrale închinate Sfântului Apostol Andrei. Biserica a fost construită în formă de bazilica romană şi este una din cele mai mari biserici din Balcani (lungime 60 m, lăţime 33 m, înălţime 29 m). Catapeteasma din lemn este foarte înaltă şi acoperită în întregime cu aur. În anul 1900, are loc târnosirea strălucitorului lăcaş de către patriarhul Ioachim al III-lea, stareţ fiind ieromonahul Iosif. La acel moment în schit vieţuiau opt sute monahi.
La începutul secolului al XX-lea în schit vieţuiau opt sute monahi. După Revoluţia din octombrie a început decăderea treptată a schitului, precum şi a tuturor aşezămintelor monahale ruseşti din Sfântul Munte.
Din anul 1930 una din clădirile schitului, din partea de sud-est, adăpostește Athoniada (Seminarul Teologic).
În 1958, un incendiu puternic a transformat în cenuşă partea de apus a complexului de clădiri. În anul 1971, trece la Domnul ultimul monah rus, stareţul cu viaţă sfântă Samson, începând astfel o perioadă de 20 de ani de părăsire.
Fiind proprietatea Mănăstirii Vatoped, sinaxa părinţilor de aici hotărăşte, în 1992, revigorarea vieţii monahale a Schitului şi începerea lucrărilor de restaurare. În 2001, s-au instalat aici 14 monahi aflaţi sub îndrumarea duhovnicească a părintelui Efrem, fost stareţ al mănăstirii Filotheu şi ucenic al părintelui Efrem din Arizona.
Cel mai de preţ odor al schitului este o parte din moaştele (fruntea) Sfântului Apostol Andrei.
Date de contact:
Adresă: Karyes 630 86, Grecia
Site: http://www.skiti-agiou-andrea.com
Telefon: +30 23770 23810
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro