Procesiunea din Sâmbăta Mare în cinstea Sfântului Spiridon

Locuri de pelerinaj

Procesiunea din Sâmbăta Mare în cinstea Sfântului Spiridon

    • Procesiunea din Sâmbăta Mare în cinstea Sfântului Spiridon
      Foto: pr. Silviu Cluci

      Foto: pr. Silviu Cluci

A doua mare procesiune din an are loc în Sâmbăta Mare, fiind cea mai veche dintre toate, amintind de faptul că într-un an nu s-au putut aduna grânele şi o foamete cumplită a pustiit insula Corfu.

Izbăvirea mult-aşteptată din partea corăbiilor ce aduceau grâne din alte porturi tot întârzia să apară din pricina vremii proaste, până când în cele din urmă, în zorii Sâmbetei Mari, o singură corabie şi-a făcut drum spre port prin valurile cumplite. Căpitanul corăbiei le-a spus locuitorilor recunoscători ai insulei că se afla departe pe mare, fără a-i trece prin gând să ancoreze în Corfu, când l-a văzut în vis pe Sfântul Spiridon care i-a spus să schimbe cursul şi să vină în ajutor celor de pe insulă, iar drept răsplată va lua un preţ foarte bun pentru grâul lui. în noaptea aceea, Slujba de Paşti a fost săvârşită cu mulţumire pentru ajutorul trimis din Cer.

Deşi nu se ştie data exactă a acelei zile de Paşti, se presupune că a fost înainte sau chiar în anul 1533, când stăpânitorii veneţieni au hotărât să construiască grânare publice.

(Foto) Pelerin la procesiunea cu moaștele Sfântului Spiridon în insula Corfu