Turnul de la Protaton
Acest turn este inclus in clădirea Sfintei Comunităţi. Faza iniţială a construcţiei turnului (perioada bizantină) se distinge uşor la baza lui.
Primele menţiuni istorice scrise despre acest turn datează din 1694. În luna aprilie a acelui an comandantul de tâlhari Tzepelis sau Tzelepis a năvălit cu oamenii săi în Karyes cu scopul de a-l prinde pe guvernatorul turc Hasan Aga şi de a cere apoi bani pentru răscumpărarea lui. În ciocnirea sângeroasă şi-au pierdut viaţa doi monahi, fiul guvernatorului, un ofiţer turc şi cinci tâlhari. Conacul Mănăstirii Vatoped din apropierea turnului, în care locuia guvernatorul, a ars în întregime. Sinaxa a hotărât atunci să reconstruiască turnul şi să-l mute acolo pe guvernator.
Cercetările au arătat că aceasta a fost prima intervenție asupra turnului. Turnul a mai fost reconstruit în anul 1890, atunci când a fost mutată şi biblioteca Protatonului, care până atunci se afla deasupra pridvorului bisericii.
În bibliotecă se păstrează 117 manuscrise, dintre care 47 sunt pe pergament. În arhivă se păstrează toate Tipicele Sfântului Munte. Între acestea se află şi Primul Tipic din 972 care este scris pe piele de ţap nenăscut, de unde şi denumirea de „Tragos”. Are o lungime de mai bine de 3 m şi este cel mai vechi document cu semnătura unui împărat bizantin – Ioan I Tsimiski.
Recent, turnul a fost reînnoit, iar la al treilea nivel s-a amenajat muzeul (schevofilachionul), unde se păstrează odoarele Bisericii „Protaton”. Inscripţia de deasupra intrării în muzeu exprimă recunoştinţa pentru generoasa danie a bizantinologului englez Sir Steven Runciman, care a dăruit Sfântului Munte suma de bani primită de el ca premiu de la Fundaţia Onasis.
În muzeu se păstrează obiecte de mare valoare: icoane, sfinte vase, uşi împărătești, hrisoave ale împăraţilor şi domnitorilor, firmane ale sultanilor.
Schitul Strâmba – o fereastră către Cer
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro